Οι δυόμισι ώρες που διήρκεσε, χθες, η συζήτηση των βουλευτών της ΝΔ με τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη που έχουν αναλάβει να ενημερώσουν και να πείσουν τους διαφωνούντες για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σχετικά με τα ομόφυλα ζευγάρια, μπορεί να έδωσε την ευκαιρία να εκτονωθεί το κλίμα που υπάρχει εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ωστόσο δεν βοήθησε να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις που υπάρχουν.
Οι αντιρρήσεις παραμένουν, περιθώριο να αλλάξουν στάση όσοι έχουν δηλώσει εναντίον των ρυθμίσεων δεν υπάρχει, και όσοι είχαν επιφυλάξεις δεν φαίνεται να προς το παρόν να πείθονται. Αν υπάρχει μία κοινή συνισταμένη, την οποία συγκρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου στα θετικά της διαδικασίας, είναι η εκφρασμένη βούληση όλων να μη διχαστεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να μη διαταραχθεί η ενότητα.
Στα κεντρικά γραφεία του κόμματος βρέθηκαν περισσότεροι από 60 βουλευτές, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρώτο γκρουπ, για να ακούσουν τις λεπτομέρειες της κυβερνητικής πρότασης και τις επιδιώξεις από το προωθούμενο νομοσχέδιο. Η συζήτηση, όπως μεταφέρουν στο iefimerida.gr πολλοί εκ των παριστάμενων, ήταν διεξοδική και σε αρκετά σημεία έντονη, με πολλούς βουλευτές να μεταφέρουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στη βάση του κόμματος και άλλους να εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Κώστας Καραγκούνης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Κώστας Δαβάκης, Κώστας Κατσαφάδος είναι κάποιοι από τους βουλευτές που δηλώνουν ότι επιμένουν στην καταψήφιση του νομοσχεδίου και πήραν τον λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Τις επιφυλάξεις εξέφρασαν, επίσης, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης.
Οι περισσότερες διαφωνίες που εκφράστηκαν αφορούσαν την υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Ορισμένοι βουλευτές υποστήριξαν ότι η θεσμοθέτησή της μπορεί να οδηγήσει μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρότι η κυβέρνηση το απορρίπτει και δεν περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Άλλοι επέμειναν ότι τα νομικά κενά που υπάρχουν για τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες και ο ένας από τους δύο γονείς δεν αναγνωρίζεται ως ανάδοχος σε περίπτωση που αυτός/ή που έχει κάνει την υιοθεσία φύγει από τη ζωή θα μπορούσαν να ρυθμιστούν μέσα από παρεμβάσεις στο σύμφωνο συμβίωσης.
Στον αντίποδα, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος θα είναι ο εισηγητής του νομοσχεδίου συνεπικουρούμενος από την καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Κατερίνα Φουντεδάκη αντέκρουσαν τα επιχειρήματα προτάσσοντας την ανάγκη να αναγνωριστούν στα παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών ίσα δικαιώματα ανατροφής και ασφάλειας, κάτι που δεν μπορεί να διασφαλιστεί με αλλαγές στο σύμφωνο συμβίωσης. Μάλιστα, παρουσιάστηκαν στοιχεία από μελέτες στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, όπου ο γάμος και η υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια ισχύουν τα τελευταία 20 χρόνια που αποδεικνύουν ότι έχει συμβάλει στην καλύτερη ανατροφή και κοινωνική ένταξη των παιδιών αυτών.
Ως προς την πολιτική διαχείριση τέθηκαν δύο ζητήματα. Αμφισβητήθηκε από βουλευτές ότι η θεσμοθέτηση του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια υπήρχε στο πρόγραμμα της ΝΔ, όπως είχε δηλώσει το πρωί ο κ. Σκέρτσος, και δεύτερον τονίστηκε ότι δεν πρέπει να διχάζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα σε δικαιωματιστές και μη, καθώς, όπως ειπώθηκε, όσοι διαφωνούν με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δεν είναι κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Γιάννης Μπρατάκος και Άκης Σκέρτσος απάντησαν αμέσως ότι είναι ξεκάθαρο πως ο κάθε βουλευτής μπορεί να ψηφίσει αυτό που πιστεύει και ουδείς μπορεί να χαρακτηριστεί από τη στάση του σε ένα θέμα που έχει να κάνει με τη συνείδησή του. Οι πιο υψηλοί τόνοι που χρησιμοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης προς υπεράσπιση των κυβερνητικών θέσεων δεν σχολιάστηκαν θετικά από πολλούς που βρίσκονταν στην αίθουσα και μάλλον προκάλεσαν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο, ειδικά σε όσους στέκονται κριτικά απέναντι στο νομοσχέδιο.