Ολοένα και περισσότερες είναι οι ανάγκες σε δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.
Και η εξίσωση για την δημιουργία υποδομών δεν είναι εύκολη, ούτε όμως είναι εύκολη και η συντήρηση των μονάδων, τα τροφεία των παιδιών και η υποστήριξη σε προσωπικό.
Γι’ αυτό άλλωστε και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ενέργειες. Σε επίπεδο Ηρακλείου, ο νέος αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Περισυνάκης έχει θέσει κατόπιν εντολής του νέου Δημάρχου κ. Αλέξη Καλοκαιρινού σε εφαρμογή ενός σχεδίου διετίας, προκειμένου να μην μείνει κανέναν παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Το σχέδιο μάλιστα εφαρμόζεται, ενώ το Ηράκλειο βρίσκεται στην πρώτη τριάδα πόλεων στην Ελλάδα με τις περισσότερες δομές κι υποδομές εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
Μέσα στο πλάνο της Δημοτικής Αρχής βρίσκονται μεταξύ άλλων η αξιοποίηση των παροπλισμένων αιθουσών ή εγκαταστάσεων σε υφιστάμενες δομές προκειμένου να γίνουν λειτουργικές. Εξετάζεται επίσης η δημιουργία νέων δομών με πρώτη αυτή του «Μητέρα» όπου προβλέπεται σε βάθος τριετίας να δημιουργηθεί νέος σταθμός δυναμικότητας 300 παιδιών. Υπό εξέταση παράλληλα βρίσκονται οι δυνατότητες που υπάρχουν ως προς την αύξηση προσωπικού προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται και περισσότερα βρέφη και νήπια.
Παρ’ όλα αυτά, οι ανάγκες παραμένουν και αυξάνονται διαρκώς.
Την ίδια ώρα, τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο στο Ηράκλειο, αλλά και σε πολλούς ακόμα δήμους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, όπου τη φετινή χρονιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών 22 παιδιά, νούμερο που θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλο για τα δεδομένα του Δήμου. Ήδη η Δημοτική Αρχή έχει ζητήσει συγκεκριμένα ακίνητα στο Αρκαλοχώρι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες και να αξιοποιηθούν τα ακίνητα για κοινωφελείς σκοπούς, μεταξύ των οποίων και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.
Αντίστοιχα θέματα υπάρχουν σχεδόν σε όλους τους Δήμους, με τους Δημάρχους και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους να αναζητούν λύσεις, αλλά και τη χρυσή τομή στα προβλήματα.