Ξεκίνησαν οι κλήσεις από την εφορία στους επαγγελματίες που δήλωσαν το 2022 εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ και την ίδια στιγμή από τη διασταύρωση που πραγματοποίησε η φορολογική διοίκηση διαπιστώθηκε ότι το ύψος των δαπανών είναι δυσανάλογα μεγάλο συγκριτικά με το δηλωθέν εισόδημα. Στις πρώτες κλήσεις περιλαμβάνονται και επαγγελματίες με εμβάσματα στο εξωτερικό οι οποίοι όμως δηλώνουν επίσης εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.
Οι ανωτέρω θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία στην εφορία για να αποδείξουν ότι οι κινήσεις τους ήταν σύννομες. Σε διαφορετική περίπτωση οι ελεγκτές θα ξεκινήσουν ελέγχους που ενδεχομένως να φθάσουν σε βάθος 5ετίας. Εάν μάλιστα προκύψουν κατά τον έλεγχο( κυρίως όσων έχουν εμβάσματα στο εξωτερικό) πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί και στην 10ετία.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ομάδας ελέγχων, η ΑΑΔΕ θα αποστείλει προσκλήσεις και σε άλλους φορολογούμενους προκειμένου να δικαιολογήσουν την αναντιστοιχία που προκύπτει από τα δηλωθέντα εισοδήματα και τις δαπάνες τους.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η ΑΑΔΕ ξεκίνησε διασταυρώσεις σε 3,8 εκατομμύρια φορολογούμενους που είχαν δηλώσει εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ. Η διασταύρωση έβγαλε 440.000 περιπτώσεις με διαφορές και εν συνεχεία επιλέχθηκαν 20.000 περιπτώσεις οι οποίες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελεγκτών.
Για τους 20.000 φορολογούμενους, η ΑΑΔΕ ζήτησε πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία από τις τράπεζες προκειμένου να έχει μία πρώτη εικόνα πριν αποφασίσει ποιους θα καλέσει για εξηγήσεις.
Φθάσαμε λοιπόν σήμερα, να έχουν περάσεις το κατώφλι των ελεγκτικών υπηρεσιών οι πρώτοι φορολογούμενοι για εξηγήσεις και τις επόμενες μέρες θα αποσταλούν νέα σημειώματα στην επόμενη ομάδα φορολογούμενων.
Όσοι δεν καταφέρουν να δώσουν τις κατάλληλες εξηγήσεις, θα βρεθούν όπως προαναφέρθηκε αντιμέτωποι με ελέγχους, ενώ θα επιβληθούν οι φόροι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στις περιπτώσεις απόκρυψης φορολογητέας ύλης.
Για να φθάσει η ΑΑΔΕ στην κλήση των φορολογούμενων με σημαντικές αποκλίσεις αξιοποιήθηκαν στοιχεία από τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, πληρωμών με κάρτες, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, κινητής τηλεφωνίας αλλά και μια σειρά από πληροφορίες για διάφορες πληρωμές που συγκρίθηκαν με τα εισοδήματα τα οποία δήλωσαν οι φορολογούμενοι.
Πως εντοπίστηκαν οι 20.000 από την εφορία
Για την αποκάλυψη κρυφών εισοδημάτων οι φορο-ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, η ΑΑΔΕ διασταύρωσαν τα εξής στοιχεία:
– Πληρωμές με κάρτες
– Ποσά τόκων καταθέσεων που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο
– Αγορές σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ
– Τραπεζικούς λογαριασμούς που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
– Χρηματικά ποσά που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).
– Αγορές περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, αυτοκινήτων)
– Δαπάνες για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
– Εξοδα νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
– Δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία
– Κόστος της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ.
Πηγή: capital.gr