Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποχαιρέτησαν το 2023 με διψήφια άνοδο αλλά οι προβλέψεις των διαχειριστών κεφαλαίων που έγιναν στις αρχές του 2023, απέτυχαν παταγωδώς. O Nasdaq εκτοξεύτηκε κατά 43,42%, στην καλύτερη χρονιά του από το 2020, γράφοντας τη δεύτερη επίδοση παγκοσμίως μετά τον ρωσικό δείκτη MOEX. Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 24,23% και ο Dow κέρδισε 13,70%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε το 2023 σε απόσταση βολής από το ιστορικό υψηλό του με κέρδη 12,64%.
Ο γερμανικός δείκτης DAX σημείωσε ετήσια κέρδη 20,31%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 16,5%, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε τη χρονιά 3,78% υψηλότερα.
Όσο και αν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την πορεία των αγορών, χρήσιμο είναι να αναφέρουμε τις εκτιμήσεις των αναλυτών ενόψει του νέου έτους.
Η νέα χρονιά έχει πλέον ενσωματωμένη την προσδοκία μείωσης των επιτοκίων από το δεύτερο εξάμηνο, παρακολουθώντας τις μειώσεις στο μέτωπο του πληθωρισμού. Η αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και έχει βελτιώσει την επενδυτική ορατότητα, σημειώνει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Οι Κεντρικές Τράπεζες ωστόσο, δεν δεσμεύονται από τις εκτιμήσεις των αγορών και θα παραμείνουν προσηλωμένες στην αυστηρή παρακολούθηση των μεταβολών του πληθωρισμού.
Εκτιμάται πάντως ότι κατά το 1ο εξάμηνο του 2024 θα διατηρήσουν τα παρεμβατικά τους επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα, αφού το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Υπάρχουν όμως δύο μεγάλοι κίνδυνοι. Ο ένας είναι οι γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς μεγαλώνει ο κίνδυνος μιας περιφερειακής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
H σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα διατηρήσει υψηλά τη μεταβλητότητα στις αγορές ενώ ο κίνδυνος κλιμάκωσης δεν έχει εξαφανιστεί.
Μια άλλη αβεβαιότητα η οποία θα έρθει στο προσκήνιο, είναι οι εκλογές που θα διεξαχθούν σε ευαίσθητες γεωγραφικές Ζώνες, αλλά και σημαντικές Οικονομίες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, κλπ), οι οποίες είναι πιθανόν θα προκαλέσουν ανατροπές των υφιστάμενων ισορροπιών.
Οι δύο αυτοί παράμετροι θα είναι και οι βασικοί φορείς μεταβλητότητας για τις Αγορές, στην διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
Μία ακόμη αβεβαιότητα συνδέεται με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Fed, η αμερικανική οικονομία αναμένεται να σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2024. Για την ευρωπαϊκή οικονομία, η εκτίμηση της ΕΚΤ είναι ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 0,8%, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα μεγεθυνθεί με ρυθμό 3%.
H UBS δηλώνει ότι είναι υπερβολική η αισιοδοξία για το 2024, εκτιμώντας ότι οι επενδυτές υποβαθμίζουν τους κινδύνους.
Κατά γενική εκτίμηση, η άνοδος που καταγράφουν τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία το τελευταίο διάστημα, εντάθηκε εν μέσω ελπίδων για επιθετική νομισματική χαλάρωση από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες το 2024. Αλλά όπως εξηγεί η UBS, η ανθεκτικότητα των οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ ενισχύει το σενάριο οι αγορές να απογοητευτούν από την ταχύτητα των μειώσεων των επιτοκίων της FED.
H UBS, τονίζει ότι η προεκλογική περίοδος των ΗΠΑ, ενόψει των εκλογών τον Νοέμβριο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χειρότερες συνθήκες της αγοράς, ιδιαίτερα στο πλαίσιο μιας ολοένα και πιο πολωμένης πολιτικής διαδικασίας στις ΗΠΑ.
Αντιθέτως αισιόδοξη για την πορεία των μετοχών το 2024, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, εμφανίζεται η Deutsche Bank τονίζοντας πως οι αποτιμήσεις είναι ακόμα πολύ χαμηλές. Ακόμη και σε περίπτωση ήπιας ύφεσης, προβλέπει ράλι άνω του 12% στην ευρωπαϊκή αγορά και 11%-20% στην αμερικάνικη. Όπως μάλιστα επισημαίνει, οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι στα επίπεδα που βρισκόντουσαν στα βάθη της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης.