Ένα ακριβό παιχνίδι ή ένα ταξίδι; Έρευνα αποκαλύπτει τι φέρνει μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευτυχία στα παιδιά. Αλλάζουν οι προτιμήσεις με την ηλικία;
Τι φέρνει την ευτυχία στα παιδιά; Ένας καινούργιο παιχνίδι ή μια επίσκεψη σε κάποιο θεματικό πάρκο; Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, έχει δίνει μια ενδιαφέρουσα απάντηση στο βασανιστικό ερώτημα και υποδεικνύει ποιο θα ήταν το κατάλληλο δώρο σε κάθε ηλικία.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύονται στο International Journal of Research in Marketing, τόσο τα υλικά αγαθά όσο και οι βιωματικές εμπειρίες αποτελούν σημαντική πηγή χαρά για τους ανήλικους, ωστόσο η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για το ποιο από τα δύο θα έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο παιδί.
Τέσσερις μελέτες σε παιδιά και εφήβους, με επικεφαλής τη Lan Nguyen Chaplin, επίκουρη καθηγήτρια Marketing στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, έδειξαν πως στα παιδιά ηλικίας τριών έως δώδεκα ετών τα υλικά αγαθά επέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση και χαρά, ωστόσο, στις μεγαλύτερες ηλικίες ήταν οι εμπειρίες που προκάλεσαν τα αντίστοιχα αισθήματα.
Αν και τα ευρήματα φαίνεται να ανατρέπουν αντιλήψεις όπως ότι οι έφηβοι εντυπωσιάζονται μόνο από ακριβά υλικά δώρα και, αντιστρόφως, τα μικρά παιδιά δεν ενθουσιάζονται από εμπειρίες, η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική.
Το κλειδί, σύμφωνα με τη Δρ Chaplin, είναι η μνήμη: μια βόλτα σε ένα θεματικό πάρκο όπως η Disneyland μπορεί να είναι συναρπαστική εμπειρία για τους μπόμπιρες -ολόκληρες βιομηχανίες στήνονται βασισμένες σε αυτή τη λογική-, για να διαρκέσει ο ενθουσιασμός όμως θα πρέπει τα παιδιά να μπορούν να ανακαλούν τα γεγονότα.
Σε αντίθεση με την απτή ευχαρίστηση από τα ένα καινούργιο παιχνίδι, μια βιωματική εμπειρία μετά βίας παραμένει στη μνήμη των παιδιών. Μπορεί να ανατραπεί ο εφήμερος χαρακτήρας της εμπειρίας για τα παιδιά;
«Φωτογραφίες και βίντεο από οικογενειακούς περιπάτους, παιχνίδια στο χιόνι ή πάρτι γενεθλίων μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εκτιμήσουν αυτές τις εμπειρίες. Υπάρχει κάτι απτό να τις κρατά ζωντανές και, επιπλέον, θα τα βοηθήσει να μάθουν την κοινωνική αξία της κοινά βιωμένης εμπειρίας, του “μαζί”», ανέφερε η Δρ Chaplin.
Δεδομένου ότι η μνήμη αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, είναι πιθανό τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, να μην αντλούν μεγάλη ευτυχία από τις εμπειρίες του παρελθόντος όσο από τα υλικά αγαθά. Καθώς όμως μεγαλώνουν, η δημιουργία νέων αναμνήσεων και η εξερεύνηση νέων ενδιαφερόντων μπορεί να αποδειχθεί πιο πολύτιμη και σημαντική.
Πηγή: ygeiamou.gr