Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την παράταση στην αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2024 για δύο μήνες, εξαντλώντας τα περιθώρια που της δίνονται για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ακόμη, αυτό που μελετά το οικονομικό επιτελείο- πέρα από το σενάριο της «καθιερωμένης» παράτασης για τα τέλη κυκλοφορίας 2024– είναι αλλαγές στο ύψος του προστίμου για μη καταβολή εμπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, εξετάζεται κλιμακωτό πρόστιμο, ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες.
Δηλαδή όσο νωρίτερα πληρωθεί τόσο μικρότερο θα είναι και το πρόστιμο που θα πρέπει να καταβληθεί. Υπενθυμίζεται ότι από την εποχή της πανδημίας μέχρι και το 2023, η κυβέρνηση έδινε παράταση 2 μηνών, έως το τέλος Φεβρουαρίου, προς διευκόλυνση των φορολογούμενων.
Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη με τους εξής τρόπους:
- Μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
- Μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
- Στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.
Όσοι θέλουν να θέσουν σε ακινησία το όχημα τους θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ «myCAR». Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν είναι τα εξής:
- Σύνδεση στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.
- Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία
- Καταχωρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
- Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
- Υποβάλλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.