Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός στάθηκε στο ιστορικό, όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος, αλλά και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αθλητική βία.
Παράλληλα, τόνισε πως και για το 2024 η κυβέρνηση έχει έναν καθαρό οδικό χάρτη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.
Κλείνοντας, εξέφρασε την ικανοποίησή του γύρω από την ευρωπαϊκή συμφωνία για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου / Φωτογραφία: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
Η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού
Καλή σας μέρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Με την τελευταία μας συνεδρίαση για το 2023 αφήνουμε πίσω μας μια χρονιά με πολλές και σύνθετες προκλήσεις, αλλά και μια χρονιά με σημαντικές κατακτήσεις, που σφραγίζει η επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας. Κλείνει έτσι οριστικά ένας κύκλος κρίσεων και πιστεύω ότι ανοίγει οριστικά ο δρόμος της σταθερής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.
Είναι, βέβαια, μια επιλογή που εγκρίθηκε εμφατικά και από τους πολίτες πριν από πέντε μήνες, στις εκλογές. Εγκρίθηκε και πάλι μόλις πρόσφατα με την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού. Είναι μια επιλογή που υπηρετεί και η σημερινή μας ατζέντα, με θέματα που προτάσσουν την Παιδεία, την Υγεία και την καθημερινότητα.
«Ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων»
Ξεκινώ, λοιπόν, με μια -πιστεύω- πραγματικά ιστορική μεταρρύθμιση στην Παιδεία και ειδικά στην ανώτατη εκπαίδευση. Ενισχύουμε ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε το πλαίσιο ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους και στην Ελλάδα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το νομοσχέδιο, που θα παρουσιάσει σε λίγο ο αρμόδιος υπουργός, δίνει την προοπτική ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν στην πατρίδα, να σπουδάσουν και να εργαστούν πολλοί από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό, αυτοί είναι οι φοιτητές που επιλέγουν να φύγουν, να πάνε σε πανεπιστήμια του εξωτερικό. Φυσικά, οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται και στην πολύ μεγάλη, στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, που τώρα αποκτά μια ευνοϊκή οδό επιστροφής.
«Προτεραιότητά μας το δημόσιο πανεπιστήμιο»
Προτεραιότητά μας -και θέλω να το τονίσω και πάλι- είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, με ακόμα πιο ενισχυμένο το αυτοδιοίκητό του, σε συνέχιση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν την πρώτη τετραετία. Ενώ, με πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω πολλών, διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, θα μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα.
Την ίδια ώρα που η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση απελευθερώνεται από τη γραφειοκρατία, τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία. Κι αυτό γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση.