«Δεν πρόκειται για συγχώνευση, αλλά για κατάργηση των ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα και δημιουργία ενός νέου φορέα» δήλωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τον Γιάννη Ζωράκη.
Ο κ. Βουρεξάκης έκανε σαφές πως όλα τα Νομικά Πρόσωπα θα καταργηθούν και θα υπάρχουν κάποιοι ενιαίοι φορείς που θα διαχειρίζονται την ύδρευση και την αποχέτευση. Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, αυτό που δημιουργείται ένας ενιαίος φορέας για την Κρήτη, που θα αποτελείται από 9 μέλη στο Δ.Σ. στο οποίο και θα συμμετέχουν δήμαρχοι, καθηγητές πανεπιστημίου και κάποια στελέχη από την κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου, υποστήριξε πως το μεγάλο πρόβλημα σε όλες τις ΔΕΥΑ είναι το τεχνικό κομμάτι, αφού διοικητικό προσωπικό γενικά υπάρχει, αλλά το τεχνικό προσωπικό βρίσκεται σε μεγάλη έλλειψη. Ο κ. Βουρεξάκης αναρωτήθηκε επίσης πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει το νέο σχήμα, όταν για παράδειγμα στο Ηράκλειο οι εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ ανήκουν είτε στο Νομικό Πρόσωπο, είτε στο Δήμο Ηρακλείου, οπότε ο νέος φορέας ή θα πρέπει να αναζητήσει νέες εγκαταστάσεις ή θα πρέπει να ενοικιάσει τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Βουρεξάκης, η νέα προτεινόμενη ρύθμιση από την κυβέρνηση έρχεται σε χρόνο που τα Νομικά Πρόσωπα έχουν λάβει μεγάλες χρηματοδοτήσεις και προχωρούν αναπτυξιακά πλάνα, έχοντας ως κύριες οφειλές ανά την Ελλάδα τα χρέη προς τη ΔΕΗ, για τα οποία δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα από το Κράτος, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, το μοντέλο που προήλθε από την κυβέρνηση είναι το μοναδικό μοντέλο που είχαν σκοπό να εφαρμόσουν στην Ευρώπη, ενώ έκανε σαφές ότι όπου έγιναν αντίστοιχες προσπάθειες εφαρμογές ενός τέτοιου μοντέλου διοίκησης, απέτυχαν παταγωδώς.
Στα θετικά της εξέλιξης πάντως, εντάσσεται το γεγονός πως το Υπουργείο δέχθηκε να μεταθέσει τη συζήτηση για το νέο σχέδιο νόμου για το νέο χρόνο και να δώσει ένα περιθώριο έξι μηνών, για να προχωρήσει μια σχετική διαβούλευση και να επανεξεταστούν μια σειρά από ζητήματα.