Στο κρίσιμο, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της αλλαγής του κλίματος, αναφέρθηκε εκτενώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας απόψε κατά τη διάρκεια τελετής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
Μάλιστα, όπως είπε, “το θέμα της αλλαγής του κλίματος, είναι ένα θέμα με το οποίο οι κεντρικές τράπεζες ασχολούμαστε ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια”.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, “η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει σήμερα πολλαπλές, συχνά ταυτόχρονες, κρίσεις και προκλήσεις”, προσθέτοντας: “Οι κρίσεις και οι προκλήσεις αυτές αφορούν ζητήματα γεωπολιτικά, ενεργειακά, κοινωνικά, και όλα, άμεσα ή έμμεσα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και ευρύτερα με τη βιωσιμότητα. Προσεγγίζουμε κρίσιμα σημεία καμπής, τα οποία, αν και όταν ξεπεραστούν, θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές. Ειδικότερα, η φύση βρίσκεται σε πρωτοφανή κίνδυνο, όπως αναγνωρίζεται από την επιστημονική κοινότητα, και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο σφοδρά. Όλα τα παραπάνω έχουν ως επίπτωση τις αυξανόμενες απώλειες στο κεφάλαιο – ανθρώπινο, φυσικό και οικονομικό, κάτι που βιώνουμε και στην Ελλάδα, και μας οδηγούν στην επώδυνη διαπίστωση του πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με τη φύση είναι η ευημερία και, εν τέλει, η επιβίωσή μας”.
Αναφερόμενος, ο Γιάννης Στουρνάρας στις μακροοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είπε ότι “τόσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όσο και η πράσινη μετάβαση, έχουν σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις και δεν αποτελούν πρόβλημα κάποιου μακρινού μέλλοντος”.