Την Κυριακή αναμένεται να αποφασίσουν οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης για το αν θα ακολουθήσουν τις κινητοποιήσεις των Αθηνών ή όχι, με τη μεγαλύτερη πιθανότητα βέβαια να θέλει και την Κρήτη να ακολουθεί την αποχή επ’ αόριστον των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντα τους.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τις Μαρία Σπυριδάκη και Μαρία Γιαμπουλάκη, η πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Κρήτης κ. Αναστασία Δρανδάκη Μαρινάκη, το κυριότερο ζήτημα για την αποχή των συμβολαιογράφων, δεν σχετίζεται με τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, αλλά με το γεγονός ότι μεταβάλλεται ένα ολόκληρο νομικό πλαίσιο χωρίς να υπάρχει νομική ρύθμιση γι’ αυτό.
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων τους, οι συμβολαιογράφοι απ’ όλη την Ελλάδα μεταβαίνουν αύριο στην Αθήνα προκειμένου να έχουν συνάντηση με τον ίδιο τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Παπαστεργίου, προκειμένου να του εκθέσουν τις αντιδράσεις τους και να ακούσουν τη δική του οπτική.
«Δεν μπορεί ένα συμβόλαιο να γίνει με πεδία και κουτάκια» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Δανδράκη – Μαρινάκη, τονίζοντας:
«Δεν μπορεί το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να μας βάζει κάτω από την ομπρέλα του χωρίς να μας ρωτά και χωρίς ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης να έχει συμπράξει, αλλά και χωρίς εμείς οι ίδιοι να έχουμε ερωτηθεί».
Όπως εξηγεί η κ. Δρανδάκη – Μαρινάκη, την ίδια ώρα που το Υπουργείο ζητά από τους συμβολαιογράφους να υποβάλουν τα συμβόλαια με τη μορφή pdf και ηλεκτρονική υπογραφή, για το οποίο δεν έχουν κανένα θέμα, προχωρά επίσης έναν διεθνή διαγωνισμό του οποίου αντικείμενο είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος για ψηφιακό συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου.
Οι συμβολαιογράφοι υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν να προωθούνται από ένα Υπουργείο στο οποίο δεν υπάγονται, διαδικασίες που θα τροποποιήσουν τη φύση της εργασίας τους, χωρίς οι ίδιοι να έχουν ερωτηθεί καν και χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα σχετική συζήτηση, τουλάχιστον με το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την κ. Δρανδάκη – Μαρινάκη μάλιστα, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην σύνταξη του συμβολαίου, αφού η διαδικασία σύνταξης και υπογραφής δεν υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τις δύο εβδομάδες. Το πρόβλημα έγκειται ωστόσο στην πρώτη φάση, στην οποία περιλαμβάνεται η συλλογή υπογραφών, η συγκέντρωση των οποίων μπορεί να διαρκέσει και μήνες.
Όπως ισχυρίζονται οι συμβολαιογράφοι, αντί η Πολιτεία να έρθει και να θεραπεύσει την αντικειμενική παθογένεια των καθυστερήσεων, επεμβαίνει στο ίδιο το συμβολαιογραφικό έργο, που στην πράξη δεν έχει πρόβλημα και επιχειρεί να ψηφιοποιήσει κάνοντας απρόσωπη, μια διαδικασία που αντικειμενικά απαιτεί έλεγχο δυνατότητας δικαιοπραξίας και προσωπική επαφή.