ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
    • Κίνηση στους δρόμους
    • Ο Καιρός στην Κρήτη
    • Εφημερεύοντα Φαρμακεία
    • Θέμα Κρήτης 103,1 Πρόγραμμα
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    Τετάρτη, 25/06/2025 Κεντρικο Δελτιο Ειδήσεων
    Εφημερεύοντα Φαρμακεία Εφημερεύοντα   Κίνηση στους δρόμους Κίνηση   Καιρός στην Κρήτη Καιρός
    ΘΕΜΑ 103,1 LIVE
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1
    • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
    • ΚΡΗΤΗ
    • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΚΟΣΜΟΣ
    • PODCASTS
    Κεντρικό Δελτίο
    ΘΕΜΑ LIVE
    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
    Αρχική»Υγεία»Αυτό το συστατικό κάνει τα μακαρόνια και το ρύζι πιο υγιεινά την επόμενη ημέρα μετά το μαγείρεμα, σύμφωνα με ειδικούς

    Αυτό το συστατικό κάνει τα μακαρόνια και το ρύζι πιο υγιεινά την επόμενη ημέρα μετά το μαγείρεμα, σύμφωνα με ειδικούς

    10/11/2023, 1:57 μμ5 λεπτά ανάγνωση
    Share
    Facebook Twitter Pinterest Reddit WhatsApp Email

    Οι ειδικοί εξηγούν τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου, γεγονός που έχει γίνει θέμα συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να ακούγεται σαν μία ακόμη διαδικτυακή συμβουλή υγείας, αλλά φαίνεται πως είναι αποτελεσματική.

    Μαγειρέψτε λίγα μακαρόνια ή λευκό ρύζι και αφήστε τα να κρυώσουν όλο το βράδυ στο ψυγείο. Μέχρι την επόμενη μέρα, μέρος από τα φυσικά άμυλα του φαγητού θα έχουν μετατραπεί σε πιο υγιεινές εκδοχές, που ονομάζονται ανθεκτικά άμυλα, τα οποία έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καλύτερη υγεία του εντέρου και μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

    Η ιδέα ότι μπορείτε να αλλάξετε τις ιδιότητες στα τρόφιμα και να γίνουν πιο υγιεινά μόνο με το μαγείρεμα και την ψύξη τους, μπορεί να ακούγεται πολύ καλή θεωρία για να είναι αληθινή. Αλλά σύμφωνα με ειδικούς, όπως ο Balazs Bajka, φυσιολόγος του εντέρου και λέκτορας στο King’s College London, αποδεικνύεται ότι αυτό τελικά μπορεί να ισχύει.

    Όταν οι αμυλούχες τροφές κρυώσουν προκαλούνται ορισμένες αλλαγές στη δομή τους που μπορεί να ωφελήσουν την υγεία σας, είπε ο Dr. Bajka.

    Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;
    Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος φυτικής ίνας που υπάρχει σε πολλά είδη φυτικών τροφών, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και οι πράσινες μπανάνες. Όμως, μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλα τρόφιμα που περιέχουν κυρίως κανονικό άμυλο, όπως το ρύζι, τα μακαρόνια και οι πατάτες, μετά το μαγείρεμα και την ψύξη τους.

    Το μαγείρεμα και η ψύξη κάνουν τα μόρια αμύλου των τροφών να συνδέονται στενά μεταξύ τους, καθιστώντας τα πιο δύσπεπτα, σύμφωνα με τον Dr. Bajka. Όταν συμβαίνει αυτό, μέρος του αμύλου γίνεται “ανθεκτικό”, που σημαίνει ότι τα μόρια του σακχάρου του δεν διασπώνται και απορροφώνται πιο εύκολα στην κυκλοφορία του αίματός σας απ’ ότι συνήθως.

    Ακόμα κι αν ξαναζεστάνετε το φαγητό που έχει απομείνει, την επόμενη μέρα, το μεγαλύτερο μέρος του ανθεκτικού αμύλου που σχηματίστηκε κατά την ψύξη θα διατηρηθεί στις τροφές, πρόσθεσε ο ειδικός.

    Ποια είναι τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου για την υγεία;
    Επειδή τα ανθεκτικά άμυλα δεν είναι εύπεπτα, δεν ανεβάζουν το σάκχαρό στο αίμα τόσο πολύ όσο τα κανονικά άμυλα, σύμφωνα με την Kimberley Rose-Francis, διαιτολόγο στη Φλόριντα που ειδικεύεται στην εργασία με ασθενείς με διαβήτη.

    Αντίθετα, το ανθεκτικό άμυλο συνεχίζει να κινείται στο έντερο, μπορεί να τρέφει τα καλά μικρόβια στο έντερό σας, δήλωσε ο Dr. Bajka. Αυτό τα βοηθά να αναπτυχθούν ευεργετικά μόρια που έχουν συνδεθεί με χαμηλότερη χοληστερόλη και καλύτερη υγεία του εντέρου γενικότερα.

    Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα ανθεκτικά άμυλα μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου, δήλωσε η Annette M. Goldberg, διαιτολόγος στο Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστώνη, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

    Σε μια πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 900 ανθρώπους με σύνδρομο Lynch, μια γενετική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: μια που έπαιρνε 30 γραμμάρια συμπληρώματος ανθεκτικού αμύλου κάθε μέρα για έως και τέσσερα χρόνια, και μια άλλη που έπαιρνε εικονικό φάρμακο.

    Έως και 20 χρόνια αργότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ δεν υπήρξε αλλαγή στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, οι συμμετέχοντες που έλαβαν τα συμπληρώματα ανθεκτικού αμύλου, είχαν δύο φορές λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου από εκείνους που έλαβαν το εικονικό φάρμακο.

    Όταν μαγειρεύετε και αφήνετε να κρυώσει μια τροφή που περιέχει άμυλο, στην ουσία αυξάνετε και την περιεκτικότητα της σε φυτικές ίνες, δήλωσε η Mindy Patterson, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφής και επιστήμης τροφίμων στο Texas Woman’s University.

    Οι φυτικές ίνες έχουν συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου μειωμένου κινδύνου καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων τύπων καρκίνου. Επίσης, όταν καταναλώνονται ως ανθεκτικό άμυλο, φαίνεται ότι προκαλεί τις λιγότερες πιθανές δυσάρεστες παρενέργειες όπως το φούσκωμα σε σχέση με άλλες μορφές φυτικών ινών, δήλωσε η Dr. Patterson.

    Συμπέρασμα
    Οι περισσότεροι άνθρωποι ωφελούνται από την κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών, είτε με τη μορφή ανθεκτικού αμύλου είτε όχι, δήλωσε η Dr. Patterson.

    Καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια. Εκτός από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν με φυσικό τρόπο ανθεκτικό άμυλο, όπως τα φασόλια, το κριθάρι, οι πράσινες μπανάνες και η βρώμη, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα ανθεκτικού αμύλου σε τροφές όπως τα μακαρόνια, οι πατάτες και το ρύζι μαγειρεύοντάς τα και αφήνοντας τα στη συνέχεια να κρυώσουν, δήλωσε η Dr. Patterson.

    Αυτή η τεχνική μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 ή προδιαβήτη, είπε η ειδικός.

    Η Rose-Francis ενθαρρύνει πολλούς από τους πελάτες της με διαβήτη να πειραματιστούν με μεθόδους μαγειρέματος και ψύξης σε ρύζι, μακαρόνια ή πατάτες για να δουν εάν αυτό επηρεάσει στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

    Η παραπάνω μέθοδος μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για πολλούς ανθρώπους με διαβήτη, οι οποίοι αποφεύγουν να τρώνε αμυλούχα τρόφιμα καθώς φοβούνται ότι μπορεί να ανέβουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Πηγή: FOXreport.gr

    Κοινή χρήση Facebook Twitter Pinterest LinkedIn WhatsApp Reddit Email
    προηγουμενοΜ. Βασιλάκης σε ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ: “Οφείλουμε να διευκολύνουμε τη λειτουργία της όποιας νέας δημοτικής αρχής”
    επομενο Φ. Παρασύρης σε ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ: Από τον Ιούλιο αναμένεται η δημοπράτηση του φράγματος στον Πλατύ Ποταμό

    σχετικα νεα

    Οι δερματολόγοι συμβουλεύουν πότε να χρησιμοποιείτε αντηλιακό για να προστατευτείτε από τον καρκίνο

    23/06/2025, 5:32 μμ

    Ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης για τη νόσο των λεγεωναρίων

    20/06/2025, 6:30 μμ

    Το βακτήριο της λεγιονέλλας εντοπίστηκε στο νερό ξενοδοχειακών μονάδων – Μέτρα από την Περιφέρεια Κρήτης

    19/06/2025, 10:30 μμ

    Αντώνης Παπαδάκης: «Σύνθετο πρόβλημα η λεγιονέλλα – Χρειάζεται προσοχή»

    19/06/2025, 5:45 μμ

    Ο Δήμος Ηρακλείου στο πρόγραμμα Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας

    19/06/2025, 3:00 μμ

    Η Περιφέρεια Κρήτης τιμά τον ρόλο των Νοσηλευτών και Μαιών

    19/06/2025, 2:40 μμ
    Ροη ειδησεων

    Δ. Βρύσαλης: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει ξεφύγει»

    25/06/2025, 9:30 πμ

    Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ο Κυρ. Μητσοτάκης

    25/06/2025, 7:58 πμ

    Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τον Κ. Αχ. Καραμανλή

    25/06/2025, 7:25 πμ

    Κορυφαία χολυγουντιανή συνάντηση στο Λονδίνο: Πρεμιέρα για το «F1»

    25/06/2025, 2:33 πμ

    Άθληση για όλους…

    25/06/2025, 1:26 πμ

    Κεφαλαιακά ισχυρή και θωρακισμένη η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

    24/06/2025, 11:30 μμ

    Δήμος Αγίου Νικολάου: Έκκληση στους πολίτες για ορθολογική χρήση του νερού

    24/06/2025, 10:30 μμ
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Soundcloud
    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

    Διεύθυνση: Οδός Η, Β.Ι.Π.Ε, 71408, Ηράκλειο Κρήτης

    επικοινωνια

    Email: [email protected]
    Τηλ: 2810 263260
    viber: 6972 272 278 (μόνο για μηνύματα)

    ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1

    Πρόγραμμα
    Live

    Facebook Twitter Instagram SoundCloud YouTube
    • Home
    © 2025 ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103,1 | All Rights Reserved

    Πληκτρολογήστε και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.