Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα εξέταζε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε έναν θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα εάν τα πλοία μπορούσαν να επιχειρήσουν με «πλήρη προστασία».
Μιλώντας στο podcast Power Play του Politico, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα συζητήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τους ηγέτες των αραβικών χωρών στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την Πέμπτη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στην Anne McElvoy ότι η χώρα του θα ήταν σε θέση να συμμετάσχει σε έναν θαλάσσιο διάδρομο για να βοηθήσει τις αποστολές βοήθειας προς τη Γάζα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή Power Play ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει «όλους τους διαφορετικούς τρόπους» προκειμένου να φτάσει βοήθεια στη Γάζα, μετά τις πληροφορίες ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία εξετάζουν σχέδια για έναν θαλάσσιο διάδρομο.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, αν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που την έχουν πραγματικά ανάγκη, θα το κάνουμε ευχαρίστως».
«Αεροπλάνο από την Ελλάδα έφτασε χθες στην Αίγυπτο παραδίδοντας ανθρωπιστική βοήθεια. Αν μπορούμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, θα χρειαζόταν πλήρη προστασία από όλες τις πλευρές ώστε να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα μπορούσαν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στη Γάζα».
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να αποστείλεις πολύ περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο απ’ ό,τι σε ένα φορτηγό. Έτσι, αντί να μεταφέρεται η βοήθεια με αεροπλάνο και στη συνέχεια να τοποθετείται σε φορτηγά, αν αυτό (θαλάσσιος διάδρομος) είναι κάτι που είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ ευτυχής να συμμετάσχω σε μια τέτοια πρωτοβουλία».