Τα ψηφοδέλτια των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, αν και είναι νωρίς ακόμα, μαγειρεύονται και συμφωνίες κλείνονται όπως μαθαίνω και για ΝΔ και για ΠΑΣΟΚ και για ΣΥΡΙΖΑ. Οι προσεχείς Ευρωεκλογές θα έχουν ενδιαφέρον καθώς αλλάζει το σύστημα που θα διεξαχθούν και πάνε όχι σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά ανά περιφέρειες, ενώ ο σταυρός προτίμησης παραμένει. Για αυτά θα σας εξηγήσω πιο κάτω, αλλά προτιμώ να ξεκινήσω με ονόματα.
Οι επαφές Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει τις επαφές και μαθαίνω ότι μερικά ονόματα ήδη έχουν κλειδώσει. Ένα από αυτά είναι του γνωστού παρουσιαστή-δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά που ήταν διακαής του πόθος εδώ και χρόνια να εμπλακεί με την πολιτική και να είναι υποψήφιος. Πάντα όμως κάτι γινόταν δεν το έπαιρνε απόφαση και έκανε πίσω. Τώρα όμως ο παρουσιαστής εκπομπή στο ΣΚΑΪ κάθε Σαββατοκύριακο έχει συμφωνήσει, όπως μου είπαν, και θα είναι υποψήφιος. Ο άλλος δημοσιογράφος που θα είναι υποψήφιος μου είπαν πως θα είναι ο Δημήτρης Τσιόδρας που ήταν και το 2019 υποψήφιος με τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών και μετά την επικράτηση Μητσοτάκη τον πήρε δίπλα του στο επικοινωνιακό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Δ. Τσιόδρας χαίρει εκτίμησης από τον Μητσοτάκη και θα είναι υποψήφιος, ενώ μου είπαν για μια γυναίκα από τον χώρο του αθλητισμού – ίσως τη Σοφία Μπεκατώρου. Μένει να φανούν αυτά καθώς είναι νωρίς και μου είπαν πως θα κλείσουν τα βασικά ονόματα κοντά στις γιορτές.
Ο ρόλος Μεϊμαράκη
Τι θα γίνει όμως με την παρούσα Ευρωομάδα της ΝΔ; Έμαθα ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος αλλά σχετική συζήτηση δεν έχει γίνει ακόμη. Αντίθετα μαθαίνω πως δεν θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου Να δούμε τι θα γίνει και με την Ελίζα Βόζενμπεργκ που όμως έχει πολλές συμπάθειες στη ΝΔ. Από την άλλη, το σαμαρικό μπλοκ και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στηρίζει και πάλι την υποψηφιότητα της Άννας Μισέλ – Ασημακοπούλου, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη που επίσης επιθυμεί ανανέωση της θητείας του.
Ο Παππάς με Κασσελάκη
Σας ανέφερα χθες για τον Στέφανο Κασσελάκη και την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Παππά, τον μπασκετμπολίστα. Ένα πουλάκι μου είπε ότι ο Ν. Παππάς θα είναι πιθανότατα στην ευρωλίστα του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα άλλες συζητήσεις δεν έχουν γίνει, αλλά γνωρίζω ότι η σημερινή ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή θα είναι τελείως αλλαγμένη και η μόνη που μάλλον θα είναι εκ νέου υποψήφια, καθώς την θέλουν και η ίδια επιθυμεί είναι η Έλενα Κουντουρά.
Ο Κόκκαλης φεύγει;
Ο Στέλιος Κούλογλου έφυγε, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δεν θα είναι υποψήφιος, ο Κώστας Αρβανίτης επιθυμεί να είναι εκ νέου και μάλλον θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, ενώ ο Πέτρος Κόκκαλης ετοιμάζεται να κουνήσει μαντήλι, καθώς ακούστηκε πως θα κάνει νέο κόμμα με συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το νέο σύστημα των Ευρωκλογών
Η συζήτηση στο Μαξίμου επικεντρώνεται στο ποια μορφή θα πάρει τελικά το νέο σύστημα της σταυροδοσίας. Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα αλλά σύντομα θα ξέρουμε. Τι συζητάνε; Τρία διαφορετικά σενάρια με τις τελικές αποφάσεις να αναμένεται να ληφθούν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, και σε κάθε περίπτωση πριν από τα Χριστούγεννα. Τα κριτήρια, με τα οποία θα γίνει η τελική επιλογή δεν θα είναι μόνο πληθυσμιακά, αλλά και θα εμπεριέχουν και τις ανάγκες που έχει η κάθε περιφέρεια, εξού και δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το οριστικό σχήμα. Το βέβαιο ωστόσο, είναι πως οι ευρωβουλευτές που θα εκλέγονται σε κάθε περιφέρεια θα υπολογίζονται με βάση τον πληθυσμό της κάθε περιοχής. Στην πρώτη περίπτωση που οι εκλογικές περιφέρειες θα είναι επτά, θα είναι ακριβώς όπως και σήμερα οι αποκεντρωμένες διοικήσεις. Θα έχουμε δηλαδή, την Αττική, την Μακεδονία – Θράκη, την Ήπειρο μαζί με τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία μαζί με την Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο μαζί με τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, και τέλος το Αιγαίο και την Κρήτη ξεχωριστά. Το δεύτερο σενάριο είναι οι εκλογικές περιφέρειες να είναι έξι, με τη σύμπτυξη σε μία περιφέρεια του Αιγαίου και της Κρήτης. Το τρίτο σενάριο, προβλέπει οι εκλογικές περιφέρειες να γίνουν πέντε. Σε αυτήν την περίπτωση θα ενωθούν σε μία περιφέρεια η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Ήπειρος και το Ιόνιο.
Πώς θα γίνει η εκλογή
Στην περίπτωση δηλαδή που οι περιφέρειες είναι επτά, δε θα εκλέγει η κάθε περιφέρεια από τρεις, όπως προκύπτει από την διαίρεση 21 διά 7, αλλά θα υπάρξει αναλογική εκπροσώπηση. Συνεπώς, είναι βέβαιο πως η Αττική, ως σχεδόν η μισή Ελλάδα, θα εκλέγει πιθανότατα επτά ευρωβουλευτές, ενώ αντίστοιχα μεγαλύτερος θα είναι και ο αριθμός που θα εκλέγει η Κεντρική Μακεδονία, ως η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα συνολικά εκλέγει 21 βουλευτές.
Όσον αφορά τη διαδικασία, στην περίπτωση που προχωρήσει το συγκεκριμένο σενάριο, η κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της «αποκλειστικό» ψηφοδέλτιο. Οι υποψήφιοι δηλαδή στην Αττική, θα ψηφίζουν τα πρόσωπα που θα είναι υποψήφια μόνο στη συγκεκριμένη περιφέρεια και θα εκλέγονται όσοι είναι πρώτοι σε σταυρό από κάθε κόμμα. Από τη στιγμή που η απόφαση για παραμονή του σταυρού είναι ειλημμένη, είναι πολύ πιθανόν κάποιοι από τους νυν ευρωβουλευτές που δεν θα ήταν στη λίστα, εφόσον αυτή επέστρεφε, να βρίσκονται τώρα στα ψηφοδέλτια διεκδικώντας την επανεκλογή τους.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr