«Αυτό που αλλάζει στη διαχείριση του καρκίνου είναι ότι εξατομικεύονται πλέον οι θεραπείες και η νόσος αντιμετωπίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης» δήλωσε μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και τους Γιάννη Ζωράκη και Δημήτρη Πιτσουλάκη, η Ογκολόγος – Παθολόγος Γεωργία Μηλάκη.
Η κ. Μηλάκη, που συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο Ογκολογίας στην Μαδρίτη, όπου συμμετείχαν 32.000 σύνεδροι απ’ όλο τον κόσμο, τόνισε πως υπάρχουν πλέον νέα φάρμακα και νέες θεραπείες που στοχεύουν σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις κι έχουν οδηγήσει σε μια νέα εποχή, μετά την εποχή της ανοσοθεραπείας.
Όπως σημείωσε η κ. Μηλάκη, το φάρμακο του καρκίνου δεν είναι ένα, είναι μια σειρά από φάρμακα, τα οποία υπάρχουν πλέον διαθέσιμα και μπορούν να προστατεύσουν τους ασθενείς υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρχει έγκαιρη διάγνωση.
«Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να μιλάμε για τη διαχείριση του καρκίνου υπό την έννοια της χρόνιας νόσου» παρατήρησε η κ. Μηλάκη, η οποία έκανε σαφές ότι με βάση τις νέες στατιστικές, μπορεί να έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις εκδήλωσης καρκίνου, ωστόσο έχει μειωθεί σε μεγάλο και σημαντικό βαθμό η θνησιμότητα εξαιτίας της νόσου.
Σύμφωνα με την κ. Μηλάκη, παραμένουν ωστόσο κάποια προβλήματα, ενώ ειδικά στην Κρήτη, υπάρχουν πολλοί καρκίνοι που εκδηλώνονται στον πνεύμονα και σχετίζονται με το κάπνισμα κατά κύριο λόγο. Μάλιστα τόνισε πως ο πρώτος τύπου καρκίνου στην Κρήτη που αφορά σε άνδρες και γυναίκες είναι ο καρκίνος του πνεύμονα.
Η κ. Μηλάκη δήλωσε πως όλα τα διαθέσιμα φάρμακα για την αντιμετώπιση του καρκίνου υπάρχουν στην Ελλάδα, ακόμα και τα πρώιμα, ενώ παρέχονται δωρεάν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι που θεωρείται αρκετά σημαντικό. Εκεί που πάσχει πάντως η χώρα, όπως ανέφερε είναι στο γεγονός πως υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες από το Εθνικό Σύστημα, έως ότου διαπιστωθεί το πρόβλημα και το είδος της νόσου. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα φαίνεται, τουλάχιστον στην αντιμετώπιση του καρκίνου να βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα, συγκρινόμενη με άλλες χώρες της Ευρώπης».