Η σχετική «λίστα» με τα περιστατικά ξυλοδαρμών γιατρών φαίνεται ότι μακραίνει μέρα με την ημέρα, προκαλώντας την αγανάκτηση αλλά και την ανησυχία των υγειονομικών.
λλος ένα ξυλοδαρμός γιατρού καταγράφεται στα περιστατικά βίας εναντίον των εργαζομένων σε δημόσιες δομές Υγείας. Η σχετική «λίστα» φαίνεται ότι μακραίνει μέρα με την ημέρα, προκαλώντας την αγανάκτηση αλλά και την ανησυχία των υγειονομικών.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή το βράδυ (8/10), όταν πατέρας Ρομά μετέφερε το παιδί του στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», που εφημέρευε. Όταν η γιατρός κατέβηκε από την κλινική στα Επείγοντα για να εξετάσει το παιδί, ο πατέρας τής επιτέθηκε, χειροδικώντας εναντίον της. Αν και συνελήφθη από την αστυνομία, επειδή δεν υπεβλήθη μήνυση, αφέθηκε ελεύθερος.
«Οι υγειονομικοί τρώνε ξύλο, χωρίς έλεος και δεν συγκινείται κανείς. Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί να εξετάζουμε ταυτόχρονα, χωρίς ταλαιπωρία δεκάδες ασθενείς στα Επείγοντα. Δεν είμαστε θαυματοποιοί να σώζουμε όλους τους ασθενείς. Μάς έχουν απειλήσει με πιστόλια, έχουν πυροβολήσει στα Επείγοντα, έχουν μαχαιρώσει συναδέλφους, μάς έχουν απειλήσει με καλάσνικοφ. Τι άλλο πρέπει να πάθουμε να υπάρξει ασπίδα προστασίας;», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος. Και προσθέτει: «Εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα θρηνήσουμε θύματα υγειονομικούς».
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, η ΠΟΕΔΗΝ, ζητά:
Καλύτερη φύλαξη στα νοσοκομεία με προσλήψεις συμβασιούχων ή και μόνιμων φυλάκων.
Συχνές περιπολίες της αστυνομίας στους γύρω δρόμους των νοσοκομείων.
Μηνυτήριες αναφορές στους δράστες από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, καθώς οι υγειονομικοί που δέχονται επιθέσεις και καλούνται να κάνουν μηνήσεις, το αρνούνται φοβούμενοι τη στοχοποίηση των ιδίων και των οικογενειών τους.
Υπόλογοι για ανεξέλεγκτες καταστάσεις
Την ίδια στιγμή προβληματικές καταστάσεις προκαλεί η φιλοξενία στα νοσοκομεία παιδιών με εισαγγελική εντολή, λόγω οικογενειακών προβλημάτων, με τους υγειονομικούς να βρίσκονται υπόλογοι για περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να ελέγξουν.
Το πλέον πρόσφατο συνέβη στο νοσοκομείο Ζακύνθου, όπου πατέρας πήρε το παιδί του και εξαφανίστηκε. «Θύμα αυτής της υπόθεσης είναι και μία νοσηλεύτρια της Παιδιατρικής κλινικής, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία και κρατείται, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζοντας ότι τα παιδιά «φιλοξενούνται για μήνες, λόγω έλλειψης προνοιακών μονάδων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερα από 70 παιδιά φιλοξενούνται στα νοσοκομεία της χώρας με εισαγγελική εντολή, λόγω προβληματικού οικογενειακού περιβάλλοντος, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
Αναφερόμενος στο περιστατικό της Ζακύνθου, τονίζει: «Στην παιδιατρική κλινική φιλοξενούνται δυο παιδιά με εισαγγελική εντολή από τις 24 Αυγούστου, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους. Χθες βράδυ, ο πατέρας άρπαξε το ένα παιδί και εξαφανίσθηκε. Η αστυνομία συνέλαβε τη νοσηλεύτρια βάρδιας της Παιδιατρικής κλινικής και κρατείται στο τμήμα».
Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως υπάρχουν δεκάδες κλίνες φιλοξενίας παιδιών στις προνοιακές μονάδες, οι οποίες είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Παράλληλα, κρούει καμπανάκι κινδύνου, εκτιμώντας ότι το χειμώνα θα αυξηθούν κατά πολύ τα φιλοξενούμενα παιδιά: «Βιώνουν το κακό οικογενειακό περιβάλλον και μετά την αναλγησία του κράτους, φυλακισμένα σε ένα νοσοκομείο», αναφέρει.
Δικάζεται σήμερα η νοσηλεύτρια
Η ΠΟΕΔΗΝ εκφράζει την οργή των υγειονομικών για την δικαστική περιπέτεια της νοσηλεύτριας, η οποία -όπως χαρακτηριστικά τονίζει- βρέθηκε φυλακισμένη ένα 24ωρο και κατηγορούμενη σήμερα στο αυτόφωρο με τις σοβαρές κατηγορίες της «έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο με ή χωρίς δόλο».
Η νοσηλεύτρια βρισκόταν στο κρατητήριο από τη Δευτέρα το βράδυ και το μεσημέρι της Τρίτης προσήλθε στον εισαγγελέα. Μετά την κατάθεση αφέθηκε ελεύθερη και σήμερα το μεσημέρι δικάζεται στο αυτόφωρο.
«Αντί να απολογείται το σύστημα πρόνοιας, που έχει δεκάδες κλειστές πτέρυγες φιλοξενίας παιδιών, αντί να απολογείται το νέο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας βρίσκονται οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων εκτεθειμένοι στη Δικαιοσύνη», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
ΙΣΑ: Να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια των γιατρών
Τη λήψη μέτρων για την ασφάλεια των ιατρών του ΕΣΥ, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Ο ξυλοδαρμός γιατρού στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία» επανάφερε το κρίσιμο αυτό θέμα, για το οποίο έχει κάνει επανειλημμένως, παρεμβάσεις στην Πολιτεία.
Ο ΙΣΑ ζητά την αυστηροποίηση του πλαισίου φύλαξης και ασφάλειας των χώρων εργασίας του υγειονομικού προσωπικού του ΕΣΥ και την παραμονή περιπολικού, έξω από κάθε νοσοκομείο που εφημερεύει.
Μάλιστα, τις προτάσεις του είχε καταθέσει το Προεδρείο του, στους πρώην Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας κ.κ. Τσιάρα και Πλεύρη, σε συνάντηση μαζί τους, τον περασμένο Μάιο, εξ αφορμής παρόμοιων περιστατικών.
«Οι γιατροί που ασκούν με αυταπάρνηση, τα καθήκοντά τους και στηρίζουν τον ασθενή και το σύστημα υγείας, θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια στο χώρο της εργασίας τους”, τονίζει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης. Οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας επιτείνουν το μεταναστευτικό κύμα νέων ιατρών που φεύγουν από τη χώρα μας για να βρουν καλύτερες προοπτικές.
Oι προτάσεις του ΙΣΑ για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού, κατά την άσκηση των καθηκόντων του είναι οι εξής:
Θέσπιση διάταξης, για την αυτεπάγγελτη δίωξη κάθε δράστη που προκαλεί κάθε μορφής βίας, σε μονάδα παροχής υπηρεσιών του ΕΣΥ.
Αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ποινών σε περίπτωση που περιστατικό βίας λαμβάνει χώρα εντός μονάδος παροχής υπηρεσιών υγείας, κατά το πρότυπο των διατάξεων που αφορούν στη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.
Πηγή: reader.gr