Η λύση σε τέτοια πολύπλοκα θέματα έρχεται μόνο αν την κυνηγήσεις, αν είσαι δυναμικός και εξαντλήσεις όλα τα περιθώρια.
Γράφει ο Νάσος Ζαχαρόπουλος
O Όμιλος Αντισφαιρίσεως και Αθλοπαιδιών «Ηράκλειο», Ο.Α.Α.Η είναι ο ιστορικός αθλητικός όμιλος του Ηρακλείου. Έχει προσφέρει τα μέγιστα στην διάδοση του αθλήματος της αντισφαίρισης (τέννις) στην πόλη μας. Ήταν το σημείο του Ηρακλείου για δεκαετίες που πάρα πολλά παιδιά της γενιάς μου εισήλθαν στον χώρο του αθλητισμού, του αγωνιστικού τέννις, του «όμορφου» πρωταθλητισμού.
Είμαι γέννημα-θρέμμα του ομίλου, ξεκίνησα το 1986 το τέννις και παρέμεινα στον όμιλο για 15 περίπου χρόνια ως αθλητής, στο αγωνιστικό τμήμα του ομίλου. Πρωταθλητής Κρήτης για αρκετά χρόνια στις μαθητικές κατηγορίες, έφτασα 10ος στην πανελλήνια κατάταξη, με συμμετοχή στην εθνική ομάδα τέννις, συμμετοχή σε πάρα πολλά τουρνουά πανελλαδικά, με αποστολές του ομίλου. Υπέροχες εμπειρίες που θα θυμάμαι για πάντα.
Ο αθλητισμός είναι υγεία, του σώματος αλλά περισσότερο του νού. Είναι μία δραστηριότητα απίστευτα σημαντική για όλους τους πολίτες, αλλά περισσότερο, στο μυαλό μου, για τα παιδιά μας. Η ενασχόληση με ένα άθλημα είναι πολύ σημαντικό στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών μας, ανήκουν σε μια ομάδα και παλεύουν για έναν σκοπό, μένουν μακριά από κακοτοπιές.
Βλέπω την κατάσταση του ομίλου σήμερα και η ανησυχία που νοιώθω προσωπικά είναι μεγάλη. Η πολιτεία δεν μπορεί να διαχειριστεί ωμά προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι αυτό της αυθαίρετης εγκατάστασης διαφόρων Ρομά στο πάρκο πέριξ των γηπέδων του τέννις, που εφάπτεται στην οδό Εφέσου. Οι μαρτυρίες των υπευθύνων του Δ.Σ. του συλλόγου, με πρόεδρο τον Μιχάλη Δελάκη, καθώς και μαρτυρίες των μελών όπως του αθλητή Γιάννη Πετράκη είναι χαρακτηριστικές. Τα σκουπίδια και οι ακαθαρσίες (ανθρώπων που προσπαθούσαν να κατασκηνώσουν την περίοδο του καλοκαιριού) στον χώρο δίπλα από τα γήπεδα όπου γίνονται οι προπονήσεις ξεπερνάει τα όρια της ανοχής. Εύκολα μπορεί κανείς να συμπεράνει ποια θα ήταν η τύχη του χώρου αν δεν ήταν εκεί τα γήπεδα τένις, που τον κρατούν ζωντανό 365 μέρες το χρόνο.
Πηγή φωτογραφίας: cretalive.gr
Ας δούμε λίγο συνοπτικά το ιστορικό, διότι αξίζει τον κόπο, έστω και αν σας κουράσω λίγο.
Από την συνάντησή μας με το Δ.Σ. του Ομίλου, το κύριο θέμα κατά την γνώμη μου αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ομίλου Ο.Α.Α.Η. Το 2016 ο Δήμος Ηρακλείου είχε παρουσιάσει ένα Master Plan για την γενικότερη ανάπλαση των Ενετικών Οχυρώσεων, και για τις χρήσεις τους από τους συλλόγους και την τοπική κοινωνία. Οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι η ΕΦΑΗ (Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου) η οποία γνωμοδότησε αρνητικά, και ουσιαστικά θεωρεί ότι αυτήν την στιγμή με εισήγηση προς το ΚΑΣ το 2016 και το 2020 ότι υπάρχει κατάληψη δημόσιου χώρου που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), από έναν ιδιωτικό σύλλογο (ο Ο.Α.Α.Η δεν είναι ιδιωτική εταιρεία, αλλά σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα). Και αυτό μετά από δεκαετίες λειτουργίας των 8 γηπέδων εντός της Τάφρου, με εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2002 και άλλες νομικές λεπτομέρειες.
Το δημοτικό συμβούλιο έβγαλε ομόφωνη απόφαση, για την μετατόπιση των γηπέδων εντός της Τάφρου, ούτως ώστε να μπορούν να γίνουν οι εργασίες συντήρησης των τειχών ανεμπόδιστα. Ακολούθησε η απόφαση του ΚΑΣ επί αυτής της πρότασης του ομίλου προς το δημοτικό συμβούλιο, όπου ουσιαστικά επιτρέπει την μετατόπιση των γηπέδων, αλλά επιμένει να απομακρυνθεί η σκάλα (για όσους γνωρίζουν τον όμιλο, υπάρχει μια σκάλα όπου κατεβαίνεις από τις εγκαταστάσεις του ομίλου στα γήπεδα) που ενώνει τα γήπεδα με τις εγκαταστάσεις του ομίλου, και είναι απολύτως απαραίτητη για την λειτουργία του ομίλου.
Ας αναφέρω και το κερασάκι στην τούρτα, την απόφαση της Κτηματικής υπηρεσίας, η οποία έχει επιβάλλει αποζημίωση εναντίον του Ομίλου Ο.Α.Α.Η λόγω αυθαίρετης χρήσης του Δημοσίου Κτήματος του προμαχώνα, ύψους 100.000 Ευρώ.
Αυτήν την στιγμή, υπάρχουν στο τραπέζι αποφάσεις οι οποίες ουσιαστικά καθιστούν τον όμιλο μή βιώσιμο, τον κρατούν σε ομηρία, τον οδηγούν σε έξωση και ουσιαστικά σε κλείσιμο! Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να έχει τα «κότσια» για να δρομολογήσει συναντήσεις απαραίτητες για την λύση του προβλήματος. Πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από την λύση.
Με βάση την πρόταση του Δ.Σ. είναι επιβεβλημένο να:
1.Η νέα δημοτική αρχή να πάρει πρωτοβουλία, να οργανώσει όλες τις απαραίτητες συναντήσεις με το Υπουργείο Πολιτισμού, για να επιτευχθεί η λύση της Προγραμματικής Σύμβασης Παραχώρησης της χρήσης του συνόλου των Ενετικών Οχυρώσεων και προφανώς του ισόπεδου τμήματος του προμαχώνα Sabbionara, από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο Ηρακλείου. Στη συνέχεια οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ με τον Δήμο Ηρακλείου και το ΔΣ του Ομίλου μπορούν να καθορίσουν τις συνθήκες λειτουργίας του χώρου, με νέα σύμβαση, με τις απαραίτητες εργασίες βελτίωσης που θα προτείνει το ΥΠΠΟ, ώστε να λυθούν τα προβλήματα νομιμοποίησης του Ιστορικού Ομίλου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοια προβλήματα εμφανίζονται σε πολλούς αθλητικούς χώρους της Ελλάδος με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του Ομίλου Αντισφαιρίσεως Αθηνών δίπλα στις στήλες του Ολυμπίου Διός, με έτος ίδρυσης το 1895, που το ΥΠΠΟ έδωσε οριστική λύση το 2007.
Να σημειώσω πως με βάση τα λεγόμενα των υπευθύνων, έως και το 2014 υπήρχε ακριβώς η παραπάνω Προγραμματική σύμβαση που παραχωρούσε τη χρήση των ενετικών Οχυρώσεων (και του εν λόγω χώρου) στον Δήμο Ηρακλείου. Έτσι ο Δήμος Ηρακλείου είχε δικαίωμα να παρεμβαίνει και να συντηρεί μέρη των Ενετικών Οχυρώσεων.
Η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφτηκε το Ηράκλειο και τον Όμιλο το 2019, και επανέλαβε την επίσκεψή της το 2021, συνοδευόμενη από τον κ. Αυγενάκη τότε υφυπουργό, με πολύ θετικές δηλώσεις τότε προς το συγκεκριμένο άλυτο και τότε (και τώρα) θέμα.
Όπως ενημερώθηκα από την συνάντηση και δυστυχώς για λόγους που δεν μπορώ να γνωρίζω, η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν κατάφερε ούτε μέσα στην τελευταία πενταετία διακυβέρνησης από το 2019 έως και σήμερα να συνάψει την Προγραμματική σύμβαση παραχώρησης η οποία θα αφορά όλες τις Ενετικές Οχυρώσεις ή έστω να προχωρήσει σε κομμάτια των οχυρώσεων, όπως τα Νεώρια ή τον προμαχώνα Sabbionara. Προφανώς είναι απαραίτητο βήμα για την περαιτέρω συντήρηση, αξιοποίηση και ανάδειξη των Ενετικών Οχυρώσεων σε όλο το μήκος της πόλης, με την βαρύνουσα σημασία που έχει αυτό για την ανάδειξη του Ηρακλείου.
2.Να επανασχεδιαστεί η σύνδεση του προμαχώνα με την Τάφρο, και όλον τον χώρο του πάρκου Νεολαίας όπως ονομάζεται. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με μια επιτέλους συμβιβαστική λύση σε συνεργασία με την ΕΦΑΗ, θα δώσει ζωή σε έναν πολύ μεγάλο χώρο αθλητισμού ή και πολιτισμού, που μπορεί να κοσμήσει πραγματικά το Ηράκλειο, δίπλα στην παραλιακή ζώνη. Η σύνδεση θα δώσει σε όλους τους πολίτες πρόσβαση σε χώρο που μπορεί να είναι υπέροχος.
Παρεμπίπτοντος, ποια είναι σήμερα η κατάσταση του πάρκου Νεολαίας; Το πάρκο νεολαίας δεν είναι γνωστό στον κόσμο του Ηρακλείου. Για λόγους που δεν γνωρίζω, αυτός ο χώρος πολύ απλά δεν χρησιμοποιείται επειδή δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την συντήρησή του. Σας παραθέτω εικόνες της σημερινής κατάστασης του. Οι τουρίστες που πέρασαν κατά την διάρκεια της παραμονής μου ήταν πάνω από 70 άνθρωποι, που αντίκριζαν το σκουπιδαριό και την εικόνα εγκατάλειψης. Κι όμως …
Αυτό το πεζοδρόμιο περπατάν αμέτρητοι δημότες αλλά και αμέτρητοι τουρίστες για να κατευθυνθούν προς το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το εμπορικό κέντρο της πόλης. Κι όμως ..
3.Πρέπει να προχωρήσει άμεσα η μετατόπιση των 4 γηπέδων ανατολικότερα στην τάφρο. Σημειώνω πως από την ενημέρωση μου, η χρηματοδότηση για την μετατόπιση έχει ήδη εξασφαλιστεί και μπορεί να προχωρήσει σχετικά γρήγορα. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα στους επισκέπτες περιπατητές να έχουν πρόσβαση σε όλο το μήκος των τειχών (παράλληλα στην οδό Δουκος Μποφόρ) εντός της τάφρου.
Κατά την γνώμη μου, η λύση σε τέτοια πολύπλοκα θέματα έρχεται μόνο αν την κυνηγήσεις, αν είσαι δυναμικός και εξαντλήσεις όλα τα περιθώρια.
Και σας ρωτώ .. από την δικιά σας εμπειρία ο καθένας, τί συμβαίνει σε τέτοιες ακριβώς περιπτώσεις όπου εμπλέκονται τόσοι πολλοί φορείς;
Καλώ όλους τους δημότες να επιλέξουν τον κατάλληλο Δήμαρχο και την κατάλληλη ομάδα, η οποία θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα, στην νέα πενταετία διακυβέρνησης, τέτοια αναλυτικά παραδείγματα καταστάσεων με σκοπό την τελική λύση τους.
*Ο Αναστάσιος (Νάσος) Ζαχαρόπουλος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, με τον συνδυασμό “Ηράκλειο, η Πόλη μας” του Μιχάλη Καραμαλάκη