Το μεγάλο χάσμα που παρατηρείται στην σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό αποτύπωσε σήμερα το workshop με τίτλο: «Πολιτισμός & Τουρισμός: Ένα βήμα πιο κοντά» που διοργάνωσε η Marketing Greece σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Μπορεί η Ελλάδα να είναι το 5ο ισχυρότερο brand του κόσμου στον τουρισμό, να κατέχει την 3η θέση στο μοντέλο ήλιος-θάλασσα και την 8η στον θαλάσσιο τουρισμό, ωστόσο βρίσκεται εκτός δεκάδας στον πολιτιστικό τουρισμό, σημείωσε η Ιωάννα Δρέττα, πρόεδρος της Marketing Greece.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι επισκέπτες της Ελλάδας δεν έρχονται για τον πολιτισμό της. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Μύκονο κάθε χρόνο που την επισκέπτονται 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες από αυτούς μόλις 180.000 επισκέπτονται την γετονική Δήλο, ανάφερε από το βήμα της εκδήλωσης ο Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ΥΠΠΟ.
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι τα περιθώρια για τη σύνδεση των δυο κόσμων, του τουρισμού και του πολιτισμού, είναι πολύ μεγάλα, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τους εμπλεκόμενους φορείς γιατί υπάρχει αυτό το χάσμα, όπως τονίστηκε. «Οραματιζόμαστε έναν τουρισμό με βαθιά πολύπλευρη πολιτιστική εμπειρία και όχι απλά να εντάξουμε τον πολιτισμό στο τουριστικό προϊόν», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Δρέττα.
Από την πλευρά του ο κ. Αθανασούλης υπογράμμισε ότι πλέον οι δράσεις μπορεί να εκκινήσουν από χαμηλά και να φτάσουν στα ψηλότερα κλιμάκια της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα έκανε λόγο για την ανάγκη σύγκλισης της νοοτροπίας μεταξύ αρχαιολόγων και επιχειρηματιών. Όπως είπε, πολιτισμός δεν είναι μόνο τα μουσεία, είναι και η χώρα της Μυκόνου και γενικότερα η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, που όπως τονίστηκε θα πρέπει αυτή να προφυλλαχθεί από την υπερδόμηση. Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου, στηλίτευσε την την άναρχη δόμηση στις Κυκλάδες και την παρακώλυση διαδικασιών από τοπικά συμφέροντα ζητώντας ωστόσο χωροταξικό σχεδιασμό και μελέτη της φέρουσας ικανότητας των προορισμών, ανά την Ελλάδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ