Γράφει ο Γιάννης Ζωράκης
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος πραγματοποιείται συνεδρίαση συντονιστικού οργάνου με φόντο την αντιπλημμυρική περίοδο. Κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας θα προσπαθήσει να συντονίσει Δήμους και φορείς προκειμένου να θεωρηθεί ότι έχει κάνει το χρέος της. Πόσο «θωρακισμένη» ωστόσο είναι η Κρήτη απέναντι στις πλημμύρες και τα ακραία φαινόμενα;
Ας αρχίσουμε από τα βασικά: Το κατ’ εξοχή σχέδιο για την αντιμετώπιση πλημμυρών στην Κρήτη δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και χρόνια, αν και τώρα επιχειρείται η επικαιροποίηση του. Θα ήταν αποτελεσματικό; Προφανώς και όχι, αφού σε όλα τα ακραία φαινόμενα των τελευταίων ετών τονίζεται πως και να υπήρχε σχέδιο δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί αφού η σφοδρότητα τους ήταν πέρα και πάνω από κάθε σχεδιασμό.
Δεύτερο κομμάτι: Καθαρισμοί ρεμάτων. Από την ημέρα που ανέλαβε αντιπεριφερειάρχης στο Ηράκλειο ο Νίκος Συριγωνάκης, έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλοί καθαρισμοί κι έχουν διανοιχθεί ρέματα τα οποία είχαν να καθαριστούν για περισσότερα από 15 χρόνια. Είναι αποτελεσματική η ενέργεια; Προφανώς και όχι, αφού οι καθαρισμοί γίνονται σε μια λογική «μειοδοτικού διαγωνισμού» με την Περιφέρεια να ζητά από τους δήμους να καταγράψουν ανάγκες και στη συνέχεια να καλύπτει μερικές μόνο, αφού δεν υπάρχουν κονδύλια κι ούτε πρόκειται ποτέ να τα διαθέσει το κεντρικό κράτος.
Τρίτο σκέλος: Οργάνωση. Σε όλες τις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Οργάνων αποτυπώνεται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ένα και μόνο πράγμα: Αν δεν υπήρχε η τύχη και δεν ενεργοποιούνταν εθελοντές, οι καταστάσεις θα ήταν πολύ χειρότερες σε κάθε κρίση και κάθε συμβάν.
Βασικά παραδείγματα: Στο δάσος της Κερής που έχει καεί τόσες φορές, θέλησαν να βάλουν θερμικές κάμερες. Το απαγορεύει ο νόμος!
Στην πλημμύρα της Αγίας Πελαγίας, η περιοχή είχε αποκλειστεί γιατί εκατοντάδες αυτοκίνητα είχαν κλείσει τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης στον Βόρειο Οδικό Άξονα. Τα οχήματα Πολιτικής Προστασίας πήγαιναν επί μισή ώρα με φάρους στο αντίθετο ρεύμα πάνω στην Εθνική, με ότι αυτό συνεπάγονταν, για να φθάσουν στο συμβάν!
Στις φωτιές της ενδοχώρας, αν δεν υπήρχαν τρακτέρ με υδροφόρες και η φιλοτιμία των απλών πολιτών, οι φωτιές θα είχαν κατακάψει τα πάντα.
Κι όλα αυτά δεν είναι υποθέσεις! Είναι πράγματα που έχουν ειπωθεί επίσημα μέσα στις συνεδριάσεις των συντονιστικών οργάνων. Απλά λέγονται αφού φύγουν οι … κάμερες.
Γίνεται κατανοητό λοιπόν πως παρά το γεγονός ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες κι επιχειρείται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, η Κρήτη παραμένει ανοχύρωτη για πάρα πολλούς οικονομικούς, αντικειμενικούς, αλλά και … υποκειμενικούς λόγους.