Τα ξημερώματα της Τρίτης έφτασε στη Ρωσία ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας – Τι θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο.
Στη Ρωσία έφτασε τα ξημερώματα της Τρίτης ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, να συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία παροχής όπλων από την Πιονγιάνγκ στη Μόσχα.
Το θωρακισμένο τρένο με το οποίο ταξιδεύει ο Κιμ Γιονγκ Ουν έφτασε στον σιδηροδρομικό σταθμό Χασάν, την κεντρική πύλη εισόδου από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Η συνάντηση Κιμ-Πούτιν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Βλαβιδοστόκ στα περιθώρια του Eastern Economic Forum, εκεί όπου βρίσκεται ήδη ο Ρώσος πρόεδρος.
Πρόκειται για μια επίσκεψη σύσφιξης σχέσεων δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Το καρφί των ΗΠΑ
Οι πρώτες αμερικανικές αντιδράσεις ενόψει της επικείμενης συνάντησης του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Ρώσο ομόλογό του δεν άργησαν να φανούν. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «κατάντησε να ζητιανεύει τη βοήθεια του Κιμ Γιονγκ Ουν» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Το να πρέπει να διασχίσει όλη τη χώρα του για να συναντήσει έναν παρία της διεθνούς σκηνής, ώστε να του ζητήσει βοήθεια για έναν πόλεμο τον οποίο ήλπιζε ότι θα κέρδιζε μέσα σε έναν μήνα, θα έλεγα ότι αυτό ισοδυναμεί με επαιτεία», είπε ειδικότερα ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Ο πρόεδρος Πούτιν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο στην Ουκρανία (…) ονειρευόμενος την αποκατάσταση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Αυτή η ελπίδα, αυτή η προσμονή, απέτυχαν», συνέχισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η απάντηση της Ρωσίας
Η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα δεν ενδιαφέρονται για τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον εναντίον της πώλησης όπλων από την Πιονγκγιάνγκ στη Μόσχα τις τελευταίες ημέρες.
«Όπως γνωρίζετε, στις σχέσεις με τους γείτονές μας, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Κορέας, αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι τα συμφέροντα των χωρών μας, όχι οι προειδοποιήσεις από την Ουάσιγκτον», ανέφερε ο κ. Πεσκόφ. «Στα συμφέροντα των δυο χωρών μας θα επικεντρωθούμε λοιπόν».
Πηγή: protothema.gr