Πραγματική “αλλαγή σελίδας”, ειδικά για την ελληνική οικονομία για την οποία πριν 10 χρόνια οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εκτιμούσαν κίνδυνο χρεοκοπίας πάνω από 50%, συνιστά η ανάκτηση της επενδυτικές βαθμίδα από το οίκο DBRS την περασμένη Παρασκευή.
Η συγκεκριμένη αναβάθμιση, την οποία αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες από τη Moody’s, την Standard & Poors και τη Fitch, έρχεται περίπου 11,5 χρόνια μετά από ένα τεράστιο κούρεμα του χρέους του ιδιωτικού τομέα, πιστοποιεί ότι η Ελλάδα πλέον είναι μια χώρα αξιόπιστη για να τοποθετήσει κάποιος τα χρήματά του.
Στο δημόσιο δανεισμό οι αλλαγές σε πρώτη φάση δεν θα εκπλήξουν καθώς η ανάκτηση της ελάχιστης επενδυτικής βαθμίδας, έχει προεξοφληθεί εδώ και χρόνια από τις αγορές. Το ελληνικό 10ετές διαπραγματεύεται εδώ και μήνες με απόδοση 30-40 μονάδες βάσης κάτω από το αντίστοιχο ιταλικό και 30 μονάδες βάσης πάνω από το 10ετές της Ισπανίας, ενώ έχει σταθεροποιήσει το spread με το αντίστοιχο γερμανικό στις 130 μονάδες βάσης.
Το κέρδος από τη “φήμη” στην “είδηση” της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι περισσότερο “θεσμικό”. Ασφαλιστικά Ταμεία εκτός Ελλάδας και μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες είχαν μέχρι σήμερα συμμετοχή όχι πάνω από 5-6% στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων. Τα πρωτόκολλα κινδύνου για τις επενδύσεις σε ομόλογα δεν επέτρεπαν μεγαλύτερο άνοιγμα στα ελληνικά ομόλογα τα οποία παρά τις υψηλές αποδόσεις ήταν σε “non investment grade”. Περνώντας στην επενδυτική βαθμίδα το ποσοστό συμμετοχής τέτοιων επενδυτών μπορεί να υπερδιπλασιαστεί. Οι επενδυτές αυτής της κατηγορίας χειρίζονταν τα ομόλογα που αγόραζαν κυρίως ως αποταμιευτικά προϊόντα, εισπράττοντας το ετήσιο κουπόνι και διακρατώντας τα ως τη λήξη τους. Με τον τρόπο αυτό σταθεροποιούν τος αποδόσεις τους σε χαμηλά επίπεδα.
Επίσης, θα αλλάξει και η οπτική των άλλων θεσμικών επενδυτών απέναντι στους ελληνικούς τίτλους, αφού πλέον είναι ασφαλείς, συνεχίζοντας όμως τα αποδίδουν αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις.