Οι 3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες “Ηράκλειο 2023” ξεκίνησαν στο Ηράκλειο της Κρήτης με μια ωδή στη «Μητέρα Γη» και με σεβασμό στην οδύνη των συνανθρώπων μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα και τον θανατηφόρο σεισμό στο Μαρόκο.
Πριν από το λιτό τελετουργικό που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη (πρώην Υφυπουργός Αθλητισμού), του γ.γ. Αθλητισμού Γιώργου Μαυρωτά, του Προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρου Καπράλου και του Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) Ντάβιντε Τιτζάνο, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης οι διοργανωτές παρουσίασαν ένα σεμνό δρώμενο, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες που περνάει αυτές τις μέρες η χώρα. Σημειώνεται ότι στους Αγώνες λαμβάνει μέρος και η αντιπροσωπεία του Μαρόκου, που μετράει εκατοντάδες θύματα εξαιτίας ενός πολύνεκρου σεισμού.
«Σας καλωσορίζω στην χώρα που γέννησε τον Αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κηρύσσω την Έναρξη των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» ήταν η φράση που άνοιξε και επίσημα τη διοργάνωση που ξεκίνησε στο Ηράκλειο, στις μόνιμες Εθνικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Καρτερού και μάλιστα χάρισε και ένα μετάλλιο στη χώρα μας, στο Triathle ανδρών, με τον Νικόλαο Παπαδημητρίου (χάλκινο).
Στο εναρκτήριο λόγο του ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Νταμπακάκης, ευχαρίστησε την Πολιτεία και όλους όσοι συνέβαλαν στην μεγάλη προσπάθεια προετοιμασίας των αγώνων, τόνισε την άσχημη κατάσταση που διανύει η χώρα εξαιτίας των πλημμυρών που έπληξαν την ηπειρωτική Ελλάδα και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ντάβιντε Τιτζάνο, πρόεδρος της ΔΕΜΑ, που ευχήθηκε στην Ελλάδα και το Μαρόκο να καταφέρουν να ξεπεράσουν τη δύσκολη συνθήκη και εξήρε τις προσπάθειες των διοργανωτών.
Όπως ανέφερε στο σημείωμά του σκηνοθέτης του καλλιτεχνικού δρώμενου, Σταύρος Λίτινας «η παντοδύναμη φύση ήταν το “τιμώμενο πρόσωπο” της Τελετής Έναρξης των Αγώνων, που βασίστηκε στον επτάστροφο λαβύρινθο, τον οποίο συναντάμε στις περισσότερες ακτές της Μεσογείου και είναι γνωστός με το όνομα “Κρητικός Λαβύρινθος”». Ο Κρητικός Λαβύρινθος έχει μια είσοδο και ένα μονοπάτι χωρίς αδιέξοδα.
Ο κ. Λίτινας εκμεταλλεύτηκε αυτό το ισχυρό σύμβολο, προκειμένου να επικοινωνήσει στο κοινό έννοιες όπως ο σεβασμός στη «Μητέρα Γη», η ισότητα και η συναδέλφωση των λαών. Ισχυρά και πάγια μηνύματα του ίδιου του Αθλητισμού. Μυθολογικές μορφές όπως η βασίλισσα Πασιφάη, η Αριάδνη, ο Μινώταυρος και ο Θησέας ήταν τα κεντρικά πρόσωπα της χορογραφίας που εξελίχθηκε βασισμένη σε στοιχεία από το μυθικό κόσμο των Μινωϊτών.
Το κοινό παρακολούθησε, μέσα από συμβολισμούς και στοιχεία της κρητικής κουλτούρας τη μετάβαση του ανθρώπου από την εποχή της λατρείας της Σελήνης στη λατρεία του Ήλιου, από την εποχή της θηλυκής ενέργειας στην αρσενική, από την ειρήνη και το σεβασμό στη φύση, στον ανταγωνισμό.
Τρεις κύκλοι ζωής-θανάτου, άνοιξαν και έκλεισαν και συμβόλισαν τη συνεχή αναγέννηση της φύσης.
Το υψηλής αισθητικής δρώμενο εκτελέστηκε από το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου.