Επιχείρηση «τάξη» έχει στηθεί από την Ελληνική Αστυνομία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, με την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αλλάξει το κλίμα στην περιοχή.
Παρά το γεγονός πως στην Αστυνομία είναι γνωστό ότι η καταστολή από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει τη μοναδική λύση, οι Αρχές κάνουν αθόρυβα τη δουλειά τους, έχοντας μάλιστα το τελευταίο διάστημα δεχθεί πολλή μεγάλη κριτική.
Με αφορμή το αιματηρό περιστατικό στο δρόμο Μοιρών – Τυμπακίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 29χρονου Νίκου, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που απέδωσαν ευθύνες στην αστυνομία για ολιγωρία. Η αλήθεια βέβαια βρίσκονταν πολύ πιο μακριά από την ανεύθυνη κριτική. Κατ’ αρχάς διότι τα πράγματα λειτούργησαν πάρα πολύ γρήγορα κι εκδόθηκε ένα ένταλμα σύλληψης άμεσα, έχοντας μάλιστα ταυτοποιηθεί σε χρόνο ρεκόρ ο δράστης.
Από κει κι έπειτα, το γιατί δεν παραδόθηκε ή το γιατί οι Αστυνομικές Αρχές δεν έκαναν τα πάντα για τη σύλληψη του, είναι εικασίες που μπορούν να αποδοθούν από τον καθένα. Η αλήθεια όμως είναι πως οι Αστυνομικές Αρχές λειτούργησαν σε δύο επίπεδα: Το ένα επίπεδο ήταν το επίπεδο των ελέγχων. Και τοποθεσίες ελέγχθηκαν και οχήματα και απόμακρες περιοχές και drones σηκώθηκαν και οι κατάλληλοι άνθρωποι ενεργοποιήθηκαν.
Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με την ασφάλεια. Τόσο του δράστη και των ανθρώπων που τον στήριξαν όλη την περίοδο που κρύβονταν, όσο όμως και των Αστυνομικών Αρχών. Διότι η Μεσαρά το τελευταίο διάστημα «έβραζε» και συνεχίζει να «βράζει». Οπότε, ο x Διευθυντής, υπεύθυνος ή προϊστάμενος έχει να ζυγίσει εκτός όλων των άλλων δύο πράγματα: 1. Πώς θα μπορέσει να φθάσει στη σύλληψη χωρίς να κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή. 2. Πώς θα λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα, προκειμένου να συλλέξει ιδιαίτερα χρήσιμες πληροφορίες για την επόμενη ημέρα.
Αυτά όμως είναι πράγματα που δεν «φιλτράρονται» από την κοινή κριτική. Και που γενικά είναι καλύτερο να μη λέγονται. Όσοι όμως θεωρούν πως οι έλεγχοι στην περιοχή των Βοριζίων ήταν τυχαίοι ή παρορμητικοί, κάνουν τεράστιο λάθος.
Διότι η Αστυνομία έχει αποδείξει, ειδικά τα τελευταία χρόνια και ειδικά στην Κρήτη, πως όταν θέλει μπορεί. Από την άλλη πλευρά ωστόσο δεν θα ρισκάρει τη σωματική ακεραιότητα ούτε μισού αστυνομικού και ούτε μισού ανθρώπου για να μην δεχθεί την κριτική του πληκτρολογίου. Κι επίσης η Αστυνομία, παραμένει δημόσια υπηρεσία με χαρακτηριστικά ως ένα βαθμό μυστικής υπηρεσίας. Ασφαλώς λοιπόν, λειτουργεί με τρόπους διαφορετικούς από αυτούς που φαντάζεται ο μέσος πολίτης. Κι αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστό. Αν θέλουμε να συνεχίσει να γίνεται δουλειά.