Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, στην προσπάθεια του να την αναβαθμίσει.
Η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς στην Κρήτη μπορεί να γίνει ξανά επίκεντρο της εκπαίδευσης των Ελλήνων αγροτών και να αποτελέσει πρότυπο γεωργικής σχολής για τη χώρα μας.
Αυτός είναι ο στόχος που έχει θέσει ο κ. Αυγενάκης, σε μια προσπάθεια να προσδώσει αξία στην αγροτική εκπαίδευση και να κάνει πράξη τη νέα μορφή αγροτικής επιχειρηματικότητας για τους νέους και τις νέες που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα.
Η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς ιδρύθηκε το 1920. Οραματιστής αυτού του μεγαλεπήβολου τότε έργου ήταν ο επίσκοπος Βασίλειος, ο οποίος βλέποντας, αφενός τον πολύτιμο πλούτο της περιοχής και αφετέρου τον μόχθο των αγροτών και την έλλειψη αποδοτικότητας, αποφάσισε να προτείνει στις τοπικές αρχές τη δημιουργία μιας σχολής, η οποία θα προσέφερε στους αγρότες όλα τα απαραίτητα εφόδια και την τεχνογνωσία για τις καλλιέργειές τους.
Η παραχώρηση των κτημάτων έγινε από την Επιτροπή Διαχείρισης Μοναστηριακής Περιουσίας Ηρακλείου και το 1925, αφού έγιναν τα απαραίτητα κατασκευαστικά έργα, η σχολή άνοιξε τις πόρτες της στους πρώτες μαθητές, με σκοπό τη συμβολή στον πειραματικό και εκπαιδευτικό τομέα, εισάγοντας και διαδίδοντας την εκμηχάνηση της γεωργίας στην περιοχή.
Τα επόμενα χρόνια η Γεωργική Σχολή Μεσαράς γνώρισε τεράστια άνθιση, καθώς απέκτησε κύρος και έγινε γνωστής σε ολόκληρη τη χώρα. Λειτουργούσε στα πρότυπα σύγχρονου κολλεγίου της εποχής, διατηρώντας επαφή με τους αποφοίτους και λαμβάνοντας χρήσιμε πληροφορίες για την πρόοδο των καλλιέργειών τους.
Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η έντονη αστικοποίηση οδήγησαν τα τις τελευταίες δεκαετίες τη Σχολή σε μαρασμό. Μπορεί να έμειναν λίγοι φοιτητές αλλά η ποιότητα της γνώσης που προσφέρει παρέμεινε υψηλή.
Από το 1997 λειτούργησε ως ΕΠΑΣ Κρήτης με ειδικότητα “Θερμοκηπιακές Κατασκευές και Καλλιέργειες”, την οποία σήμερα διαδέχεται το ΔΙΕΚ Ηρακλείου. Στον χώρο λειτουργεί θερμοκήπιο και μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας.
Από το έτος 2021-2022 η ειδικότητα ΙΕΚ που λειτουργεί στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς είν αι αυτή του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών Κάλυψης.
Οι φοιτητές του Δημόσιου ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Θερμοκηπίων & Καλλιεργειών υπό Κάλυψη» (λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 5),εκπαιδεύονται και καταρτίζονται στις σύγχρονες μεθόδους που αφορούν στον εξοπλισμό, στην κατασκευή, συντήρηση και ανανέωση των θερμοκηπίων, καθώς και στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων θερμοκηπίου.
Ασχολούνται με τον συνολικό κύκλο φροντίδας των καλλιεργειών (φύτευση, έως συγκομιδή, τυποποίηση και εμπορία προϊόντων) που γίνονται σε θερμοκήπια, ελέγχουν και αναλαμβάνουν τις τεχνικές διαδικασίες, τον έλεγχο συντήρησης του θερμοκηπίου και παρακολουουνί την αγορά πρώτων υλών, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων που είναι απαραίτητα.
Εφαρμόζουν αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες τη τεχνολογία σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Γεωπονικής Επιστήμης και τη διαδικασία της δυναμικής φυτοπαραγωγής, όπως η εντατική καλλιέργεια λαχανικών, ανθοκομίας και δενδροκομίας που αναπτύσσεται υπό κάλυψη και ασχολείται με τη διακίνηση, συντήρηση, τυποποίηση, εμπορία και διαχείριση δενδροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων, καθώς και με τη φυτοπροστασία και αναπαραγωγή των φυτών (φυτώρια, σποροπαραγωγή, πολλαπλασιαστικό υλικό).
Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες θεωρούνται το μέλλον της γεωργικής παραγωγής στη χώρα μας, καθώς δίνουν τη δυνατότητα καλλιέργειας προϊόντων εκτός εποχής, με αποτέλεσμα τα προϊόντα αυτά να είναι πιο ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, αλλά και προστασία από φαινόμενα που έχουν σχέση με την κλιματική κρίση, προσφέρουν.
Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με όλους τους τύπους καλλιεργειών, μέσα από την βιωματική εκπαίδευση, σε υποδομές οι οποίες διατηρούνται από τους ανθρώπους της σε αξιοπρεπέστατη κατάσταση.
Στόχος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς, ώστε να γίνει το επίκεντρο της εκπαίδευσης των αγροτών μας και να αποτελέσει πρότυπο γεωργικής σχολής για ολόκληρη τη χώρα.
Απαιτείται επέκταση της εκπαίδευσης και κατάρτισης σε συνεργασία με τα ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης και με την Περιφέρεια, υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Στο σχεδιασμό αυτό θα συμπεριληφθεί και ο Σταθμός Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων Ρεθύμνου, που πλέον δεν λειτουργεί και η επαναλειτουργία του θα διασυνδεθεί με τη Σχολή Μεσσαράς.
Μέσα από την αναβάθμισή της και το σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης που θα εφαρμοσθεί, η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς με εξειδικευμένο προσωπικό στο χώρο του πρωτογενούς τομέα και θα εξασφαλίζει επαγγελματική σταδιοδρομία στους αποφοίτους της. Μοντέλο για την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς αποτελεί η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ενώ πρόθεση του κ. Αυγενάκη είναι να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό κάθε ευρωπαϊκό η εθνικό χρηματοδοτικό εργαλείο.