Με σημαντικά αποτελέσματα, η πορεία του Γαλακτοκομικού Κτηνοτροφικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανωγείων με την επωνυμία ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ, αποδεικνύει πως η απόφαση νέων ανθρώπων να δημιουργήσουν και πάλι συνεταιρισμό στις πλαγιές του Ψηλορείτη, ήταν πέρα για πέρα σωστή. Αυτό αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ Στεφανής Χαιρέτης, υπερτονίζοντας ότι: “…νέοι άνθρωποι, με όνειρα και ελπίδες πίστεψαν πως ενωμένοι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του τόπου και των καιρών”.
Μετά από επτά μήνες ζωής, καταφέρανε οι Ανωγειανοί κτηνοτρόφοι να βρίσκονται τα προϊόντα τους στην αγορά, σε αλυσίδες σουπερμάρκετ. “Παρά το ότι λείπαμε 11 χρόνια από την αγορά, τα καταφέραμε και πάλι. Η αποχή αυτή δεν ήτανε ό,τι καλύτερο για μας, διότι ήμαστε δήμος, χωριό, που διαθέτουμε κτηνοτροφία που δεν υπάρχει πουθενά” λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, επισημαίνοντας παράλληλα πως: “Μας ώθησε η αγάπη για τον τόπο μας, η τόλμη μας και δώσαμε ελπίδα σε 110 ποιμνιοστάσια που υπάρχουν στα Ανώγεια, με σύνολο 1.000.000 αιγοπροβάτων. Τώρα, που ξεκινήσαμε πάλι, και μπήκαμε στην παραγωγή, όλοι αρχίζουν να επιστρέφουν, αγκαλιάζουν το νέο συνεταιρισμό. Όλοι αναγνωρίζουν πως οι νέοι μας, κοιτάζουν μόνο μπροστά. Μάθαμε και διδαχτήκαμε όλοι μας πως όποιος κοιτά το παρελθόν, δεν προχωράει μπροστά. Οπότε ξεχνάς, προχωρείς και με αργά και σταθερά βήματα φτάνεις στον στόχο”.
Ο Στεφανής Χαιρέτης εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως: “Εμείς εδώ στα Ανώγεια, έχουμε μάθει πως όταν έχεις μία ιδιωτική επιχείρηση μπορείς να ρισκάρεις. Όταν όμως υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων κι ο ένας ακολουθεί τον άλλον, πρέπει να γίνονται αργά, σταθερά, στοχευμένα βήματα, για να έρθει το καλύτερο αποτέλεσμα. Ξεκινήσαμε με 50 μέλη συνεταιριστές, σήμερα μας ζητούν να κάνουμε νέες εγγραφές, τις οποίες θα ξεκινήσουμε τον Αύγουστο και πάνω από 100 άτομα θα μπουν στο συνεταιρισμό. Δηλαδή εκατό σπίτια, εκατό οικογένειες. Η νέα προσπάθεια για συνεταιρισμό, εκφράζει όλες τις οικογένειες των Ανωγείων”. Στον τόπο αυτό, παράγονται ημερησίως 40 με 50 τόνοι γάλα, παραγωγή η οποία μπορεί να μην είναι μεγάλη αλλά όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος: “Διατηρούμε την ντόπια κτηνοτροφία, τα αιγοπρόβατα μας δεν είναι παραγωγικά όπως είναι στην άλλη Ελλάδα, επιλέξαμε να μην αλλάξουμε την φυλή των αιγοπροβάτων μας, επειδή ρίχνουμε όλο το βάρος στην ποιότητα. Τα αιγοπρόβατα αυτά είναι πιο ανθεκτικά σε αυτή τη γη, ναι μεν έχουμε πιο λίγη παραγωγή αλλά έχουμε πολύ πιο καλή ποιότητα”. Η φυλή είναι το Λιανό πρόβατο, το Μεταξομάλλικο την οποία διατηρούσαν και οι προγόνοι των Ανωγειανών, επειδή αντέχει στο κρύο, στη ζέστη, στις δύσκολες συνθήκες.
Για τις επιπτώσεις που είχε στην τοπική οικονομία των Ανωγείων, η αδρανοποίηση του γαλακτοκομικού συνεταιρισμού για έντεκα χρόνια μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων και πρόεδρος της ένωσης ορεινών δήμων Ελλάδας Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Ήταν σημαντικό πλήγμα όχι μόνο στην οικονομία και την πρωτογενή παραγωγή του δήμου αλλά και στην κοινωνία την ίδια. Ο συνεταιρισμός των κτηνοτρόφων αποτελούσε ένα συνδετικό κρίκο για όλους και όλα, και με βάση αυτή τη ζωηρή έλλειψη, έγιναν οι προσπάθειες, με κύριο συστατικό που χρησιμοποιήσαμε το “η ισχύς εν τη ενώσει”. Σε αυτή την προσπάθεια βοήθησε και ο παλιός γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός, ο Γεωργικός συνεταιρισμός Ανωγείων, όπως επίσης τα νέα παιδιά που είπαν ότι, μπαίνουμε μπροστά, να ξαναστήσουμε ένα νέο συνεταιρισμό”. Όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, σήμερα μπορούν όλοι οι εμπλεκόμενοι να πουν πως οι αρχικοί στόχοι έχουν τηρηθεί. “Ο καθένας από το μετερίζι που βρίσκεται ανέλαβε κάποιες υποχρεώσεις και μένει τώρα να είμαστε συνεπείς στην υπόσχεση που δώσαμε να αποκτήσει ο τόπος μας, τα Ανώγεια, πάλι τη συγκολλητική εκείνη ουσία για τους κτηνοτρόφους, για όλη την κοινωνία και παράλληλα να δώσουμε σε όλο τον κόσμο τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα”.