Τιμές στα περυσινά επίπεδα και μόνο σε ορισμένα είδη έχουν μικρές ανατιμήσεις της τάξεως του 5%, στα Χριστουγεννιάτικα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα που διακινούνται από τους φούρνους του Ηρακλείου. Αυτή την εικόνα περιγράφει στο Θέμα Κρήτης 103,1 ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου Βασίλης Δαφέρμος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανατιμήσεις είναι σε είδη που φτιάχνονται με πρώτη ύλη τη σοκολάτα και τους ξηρούς καρπούς που φέτος έχουν ανατιμηθεί σε σχέση με πέρυσι και ως εκ τούτου συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις τιμές των τελικών προϊόντων.
«Αυτές τις μέρες τα είδη τα οποία διακινούνται είναι οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και τα χριστόψωμα. Μετά έχουμε δίπλες και ξεροτήγανα και όλα τα καινούργια που έχουν μπει στη ζωή μας, είτε πρόκειται για μελομακάρονα και κουραμπιέδες με γεύσεις και επικαλύψεις, τα τσουρέκια τα γεμιστά τα επικαλυμμένα και κάποια άλλο προϊόντα σε ό,τι αφορά τη ζαχαροπλαστική», λέει στο Θέμα Κρήτης ο Βασίλης Δαφέρμος.
Για τις τιμές τονίζει πως αυτές κυμαίνονται σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στα ίδια επίπεδα με μια πολύ μικρή αύξηση της τάξης του 5% σε κάποια είδη. «Εξαρτάται βέβαια από το κοστολόγιο του κάθε μαγαζιού αφού η αγορά είναι ελεύθερη. Οπότε ο κάθενάς διαμορφώνει τα κοστολόγια του βάσει αναγκών. Και κυμαίνονται περίπου από 13 ευρώ το κιλό ένα καλό μελομακάρονο και κουραμπιές και τα χριστόψωμα τύπου τσουρεκιού, ξεκινάνε περίπου από 11 ευρώ το κιλό και ακριβαίνουν. Αν πάμε τώρα σε γεμιστά σοκολάτας ανεβαίνουμε παραπάνω, γιατί ξέρουμε όλοι ότι η σοκολάτα έχει «ξεφύγει». Έχει όμως ξεφύγει και το βούτυρο και η ενέργεια. Είναι οι τρεις βασικοί συντελεστές που έχουν ανεβάσει από πέρυσι τις τιμές».
Στο σχετικό ερώτημα μας για το ποσοστό των ανατιμήσεων όπου αυτές υπάρχουν, ο Βασίλης Δαφέρμος απαντά: «Στους φούρνους μιλάμε για μία αύξηση της τάξεως του 5% και όπου αυτό ισχύει».
Η βασιλόπιτα
Τι γίνεται όμως με την παραδοσιακή βασιλόπιτα; Ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ηρακλείου Βασίλης Δαφέρμος λέει χαρακτηριστικά: «Η βασιλόπιτα που πωλείται τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, θα κυμανθεί στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 13 ευρώ το κιλό».
Η κίνηση των καταναλωτών
Για την κίνηση των καταναλωτών στους φούρνους του Ηρακλείου, ο Βασίλης Δαφέρμος απαντά: «Η αλήθεια είναι ότι γενικά σε όλους τους φούρνους του Ηρακλείου από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, βασικά βρίσκουμε μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Και το κάνουμε αυτό για να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι έρχονται οι γιορτές. Αρχίζει και κάνουμε και περισσότερη δροσιά, οπότε ο κόσμος αρχίζει σιγά σιγά και αγοράζει. Το κάνουμε αυτό για να αρχίσει ο κόσμος να τα δοκιμάζει και να επιλέξει στη συνέχεια από πού θα πάει να ψωνίσει αφού έχει δοκιμάσει και ξέρει τι ποιότητες κυκλοφορούν. Πριν την εβδομάδα που ήταν η Black Friday πήγαινε καλούτσικα η δουλειά. Η εβδομάδα η επόμενη «έπεσε» πάρα πολύ και καταλαβαίνω πως λόγω των προσφορών που προηγήθηκαν ο κόσμος ψώνισε τα δώρα που ήθελε να κάνει οπότε μετά, έτσι κι αλλιώς, υπήρχε πρόβλημα, γιατί η αγοραστική δύναμη του κοινού είναι μειωμένη από πέρυσι και έτσι έπεσε η δουλειά πάρα πολύ. Τώρα δυο μέρες, πάει σιγά σιγά να αναθερμανθεί πάλι η αγορά. Και ειδικά σήμερα και χθες έχει αυξηθεί η δουλειά και πιστεύουμε ότι αύριο θα είναι η κορύφωση, παραμονή των Χριστουγέννων».
Τα ωράρια των φούρνων
Ο Βασίλης Δαφέρμος ενημερώνει τους καταναλωτές, ότι τα αρτοποιεία θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι και αύριο παραμονή των Χριστουγέννων. Το ίδιο θα είναι και την επόμενη εβδομάδα παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μετά θα κλείσουν για δύο μέρες, δηλαδή την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και την επόμενη μέρα θα είναι κλειστά. Όπως θα είναι κλειστά και την ημέρα των Φώτων».


