Το επίκαιρο θέμα της μείωσης της βλάβης στην καθημερινότητά μας, συζητήθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των Social Talks της εταιρείας Παπαστράτος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αναφέρθηκαν στον τρόπο με τον οποίο η μείωση της βλάβης, ως πολιτική που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και να δώσει λύσεις. Στο πλαίσιο της συζήτησης, που συντόνισε η δημοσιογράφος Σώτια Πεντεδήμου, αναλύθηκαν και οι προϋποθέσεις που μπορούν να καταστήσουν εφικτή την ουσιαστική υλοποίηση αυτής της πολιτικής, με επίκεντρο την επιστήμη, την τεχνολογία και τη δημιουργία κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου.
Ο κύριος Βασίλης Λαμπρινός, Δήμαρχος Ηρακλείου, απηύθυνε χαιρετισμό και τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας της εταιρείας Παπαστράτος με αυτήν τη σειρά εκδηλώσεων. Στη συνέχεια, μίλησε για τις δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης που εστιάζουν σε επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Παρουσίασε επίσης, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι η πλήρης πεζοδρόμηση του κέντρου του Ηρακλείου, η παροχή δωρεάν γραμμών mini bus που περιλαμβάνουν και ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, η ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής.
Ο κύριος Σταύρος Αρναουτάκης, Περιφερειάρχης Κρήτης, ανέφερε ότι: «Στόχος της περιφέρειας είναι να παραδώσει έναν καλύτερο τόπο στην επόμενη γενιά» και σημείωσε ότι «με συνεργασία, συμπόρευση και συνέργειες με όλους τους δήμους και τους φορείς της Κρήτης, έχουμε δημιουργήσει ένα μοντέλο φιλοπεριβαλλοντικό, με στόχο το νησί μας στην επόμενη τριετία να έχει κάνει αναπτυξιακά και κοινωνικά βήματα». Υπογράμμισε επίσης, ότι μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα, η Περιφέρεια ενδυναμώνει κάθε πηγή χρηματοδότησης ώστε να υπάρχουν περιβαλλοντικά έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι αισθητικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές παρεμβάσεις, ύψους 100 εκ. ευρώ, που είναι σε εξέλιξη στην Κρήτη.
Ο κύριος Φώτης Κοκοτός, Μηχανικός Περιβάλλοντος και Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τόνισε ότι ο νόμος σχετικά με τη διαλογή αποβλήτων, θα πρέπει να εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τις νοοτροπίες των εργαζομένων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα μεταλαμπαδεύσουν αυτές τις γνώσεις στις οικογένειές τους. Στα ξενοδοχεία μας, εδώ και αρκετά χρόνια κάνουμε διαλογή 22 διαφορετικών κατηγοριών αποβλήτων και συνεργαζόμαστε με εταιρείες για τη διαχείρισή τους. Σήμερα, αυτή η πρακτική έχει γίνει νόμος του κράτους». Τέλος, ο κύριος Κοκοτός ανέφερε: «Σήμερα, πλέον, εκ του Νόμου, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να κάνουν διαλογή, να μετρούν, και να διαχειρίζονται εναλλακτικά ορισμένες μόνο κατηγορίες αποβλήτων, όπως τα τροφικά, τα ηλεκτρονικά, ή τα επικίνδυνα, πράγμα που θα έπρεπε να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες, όπως τα διάφορα ειπδη πλαστικών, τα μέταλλα, το γυαλί και το χαρτόνι. Επιπλέον, η εφαρμογή του συστήματος “Πληρώνω όσο Πετάω” (“Pay as you throw”), αν και έχει καταστεί υποχρεωτική εκ του Νόμου για ξενοδοχεία, δεν έχει εφαρμοστεί από τους ΟΤΑ».
Η κυρία Χριστίνα Χαλκιαδάκη, Διευθύνουσα Σύμβουλος της «Χαλκιαδάκης Α.Ε.», αναφερόμενη στις επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια» στις οποίες ξεκίνησε πριν 12 χρόνια η αλυσίδα super market με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων της είπε: «Παράγουμε 2.200.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, αλλά δεν αρκούν για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες. Έχουμε ήδη προχωρήσει σε αγορά οικοπέδου για εγκατάσταση Ενεργειακής Κοινότητας και ανυπομονούμε για την αδειοδότησή της.» Μιλώντας για το πιλοτικό καινοτόμο σύστημα παραγωγής υψηλής διατροφικής αξίας ζωοτροφών από οργανικά απόβλητα που έχει αναπτύξει η εταιρεία σε συνεργασία με το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) εξήγησε ότι «τέτοιες πρακτικές πρέπει να καθιερώσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας και να ενημερώσουμε τα παιδιά μας για τα οφέλη της ουσιαστικής κυκλικής οικονομίας»
Σχετικά με τα νέα εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης που παράγει η εταιρεία Παπαστράτος και την πολιτική μείωσης της βλάβης, ο Αντιπρόεδρος κύριος Ιάκωβος Καργαρώτος επεσήμανε: «Οι καπνιστές που ανησυχούν για την υγεία τους πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα και τη χρήση προϊόντων νικοτίνης συνολικά. Για εκείνους που δεν διακόπτουν, η Παπαστράτος και η μητρική της εταιρεία Philip Morris International – για περισσότερα από 15 χρόνια – επενδύουν και αναπτύσσουν εναλλακτικές λύσεις δυνητικά μειωμένης βλάβης. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθεί ο ανοιχτός δημόσιος διάλογος – μακριά από δογματισμούς και ιδεοληψίες – καθώς θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμο το ζήτημα της έγκυρης και τεκμηριωμένης ενημέρωσης των ενήλικων καπνιστών. Η αλλαγή χρειάζεται χρόνο, μεγάλες επενδύσεις, επιστημονικές μελέτες και τόλμη. Οφείλουμε όμως, να προσαρμοστούμε και πιστεύω ότι αυτό είναι που περιμένει και από εμάς η κοινωνία. Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, Κοινωνία των Πολιτών και βιομηχανία, να συνεργαστούν ώστε η Ελλάδα να κάνει το τσιγάρο παρελθόν».