«Με τη λογική της κυβέρνησης θα μπορούσαν οι ίδιοι οι συγγενείς να μεταφέρουν τους τραυματίες στα νοσοκομεία εφόσον διέθεταν μεγάλα αυτοκίνητα» αναφέρει μιλώντας στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 και στους Δημήτρη Πιτσουλάκη και Μαρία Ορφανάκη, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Αναφερόμενος στην προσπάθεια ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με Πυροσβέστες και στρατιωτικούς, ο κ. Γιαννάκος τονίζει ότι πρώτον το εγχείρημα είχε επαναληφθεί το 2016 και απέτυχε παταγωδώς, ενώ δεύτερον, η συγκεκριμένη λογική υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού «η διάσωση είναι επιστήμη, την οποία τα πληρώματα σπουδάζουν, κάνουν έξι μήνες πρακτική και δίνουν εξετάσεις».
«Με βάση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα χρειάζονται δύο διασώστες» διευρκινίζει ο κ. Γιαννάκος και προσθέτει:
«Δεν μπορεί ένας διασώστης σε ένα καρδιολογικό περιστατικό να κάνει οκτώ λεπτά μαλάξεις. Δεν είναι δυνατόν το νοσηλευτή να τον κάνουμε πυροσβέστη, ούτε τον παιδίατρο να τον κάνουμε παθολόγο. Στην ίδια λογική η διακομιδή θα μπορούσε να γίνει και από τον ίδιο τον συγγενή, εφόσον διέθετε ένα μεγάλο αυτοκίνητο».
Αναφερόμενος στις προτάσεις για λύσεις, ο κ. Γιαννάκος τόνισε πως πρέπει να γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού αφενός και να αυξηθούν οι μισθοί αφετέρου, διότι τη δεδομένη στιγμή, το επάγγελμα δεν είναι καθόλου δελεαστικό.
«Μόλις προχθές έφυγαν από την Ελλάδα αναισθησιολόγοι, τους οποίους γνωρίζετε έχουμε άμεση ανάγκη και υπέγραψαν με 80.000 ευρώ συμβόλαιο στην Κύπρο και μειωμένους φορολογικούς συντελεστές» ανέφερε τονίζοντας πως η ίδια η Ελλάδα δεν δίνει κανένα κίνητρο στη στήριξη των εργαζόμενων δημόσιας υγείας.
Ακούστε όλα όσα δήλωσε στο ΘΕΜΑ ΚΡΗΤΗΣ 103.1 ο Μιχάλης Γιαννάκος