Πριν στεγνώσει το μελάνι μας εδώ στο themakritis.gr από τη δημοσίευση εκείνη που είχαμε κάνει για τα ακαθάριστα χόρτα και τα κλαδιά στα Ενετικά Τείχη του Ηρακλείου, ξέσπασε φωτιά στο Μαρτινέγκο χθες αργά το βράδυ και προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση μέχρι να τη σβήσουν οι πυροσβέστες!
Η φωτιά εκδηλώθηκε πιθανότατα σε υπολείμματα από κλαδέματα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.
Για την κατάσβεση της η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση. Τρία οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου με εννέα πυροσβέστες, βρέθηκαν επί τόπου, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις φλόγες.
Μάλιστα, η φωτιά ξέσπασε δίπλα από την υπηρεσία Πρασίνου, χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή να υπάρξει κίνδυνος για παρακείμενες εγκαταστάσεις.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι πυροσβέστες πάλευαν με τις φλόγες, περιορίζοντας της σε δύσβατο σημείο.
Εμείς τα γράφαμε…
Πόσες μέρες πέρασαν από την περασμένη Τετάρτη που τα είχαμε γράψει;
Σε σχόλιο του το themakritis.gr είχε δημοσιεύσει χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τα ενετικά τείχη και συγκεκριμένα από την περιοχή κοντά στην Χανιόπορτα.
Τι ακριβώς γράφαμε; Πως ένας…«μικρός Αμαζόνιος» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αρπάξει φωτιά με απρόβλεπτες συνέπειες, βρίσκεται κατά μήκος των ενετικών τειχών, αλλά εμείς δημοσιεύουμε δύο μόνο φωτογραφίες από την περιοχή της Λεωφόρου Πλαστήρα, κοντά στη Χανιόπορτα και ευελπιστούμε σύντομα να δούμε από τη δημοτική αρχή να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να προβαίνει στους αναγκαίους καθαρισμούς!
Αλήθεια, αν επρόκειτο για την αυλή κάποιου δημότη, μπορούμε να φανταστούμε ποιες θα ήταν οι συνέπειες; Μα είναι δυνατόν σε χώρους δημοτικού και δημόσιου ενδιαφέροντος και μάλιστα εν μέσω ενός τόσο δύσκολου καλοκαιρού να υπάρχουν αυτές οι εικόνες; Με τι θράσος στη συνέχεια έρχεται η δημοτική αρχή να τιμωρήσει τους δημότες επειδή δεν έχουν υπακούσει στην ανάγκη και στη νομοθετική τους υποχρέωση καθαρισμών των εξωτερικών τους χώρων από χόρτα και κλαδιά;
Όπως μπορεί κανείς να δει δια γυμνού οφθαλμού, τα ξερά χόρτα είναι περισσότερα από τη χλωρή βλάστηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση που κάποιος πετάξει ένα τσιγάρο. Και που κι αυτό δεν είναι δύσκολο να συμβεί, αφού πέρα από το δρόμο τον πολυσύχναστο, υπάρχει και η επισκεψιμότητα του χώρου, που επιτρέπει σε πολλούς πολίτες να περπατούν πάνω στα τείχη και να τα επισκέπτονται συχνά.
Και τελικά δεν πέρασαν πάνω από δυο μέρες και είχαμε τη φωτιά στο Μαρτινέγκο…
Προσοχή ιδιαίτερα σήμερα
Σε κατάσταση γενικού συναγερμού τίθεται η χώρα για σήμερα Σάββατο, καθώς ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιείται πλήρως για την αντιμετώπιση του ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών. Ο συνδυασμός καύσωνα, έντονων ανέμων και ξηρασίας ανεβάζει τον δείκτη επικινδυνότητας στην κατηγορία 5 για οκτώ κρίσιμες περιοχές, με την Αττική ανάμεσά τους.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες σε μέγιστη επαγρύπνηση, ενώ Πυροσβεστική, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΜΑΚ και εναέρια μέσα βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα για την άμεση παρέμβαση σε οποιοδήποτε συμβάν. Παράλληλα, εκδόθηκαν λεπτομερείς οδηγίες αυτοπροστασίας για νοικοκυριά, ευάλωτες περιοχές και δασικές ζώνες, με στόχο την πρόληψη και την αποφυγή τραγικών συνεπειών.
Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται για σήμερα η χώρα, λόγω του ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) σε οκτώ περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική.
Παράλληλα, πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) και υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3) κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για όλη την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει σε 8 περιοχές
– Αττική και Κύθηρα
– Βοιωτία
– Εύβοια
– Κορινθία
– Αργολίδα
– Αρκαδία
– Μεσσηνία
– Λακωνία
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
– Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
– Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Ζακύνθου)
– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
– Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Μαγνησίας)
– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
– Περιφέρεια Κρήτης
– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Έβρου)
Ήδη, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή ενόψει της αυριανής ημέρας, καθώς ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών, έντονων ανέμων και ξηρασίας δημιουργεί τις συνθήκες για την ταχύτατη εξάπλωση πυρκαγιών.
Σε επιφυλακή οι Αρχές
Οι αρμόδιες αρχές έχουν τεθεί σε απόλυτη επιφυλακή. Η Πολιτική Προστασία έχει ενεργοποιήσει το σύνολο του μηχανισμού, καλώντας περιφέρειες, δήμους, την Πυροσβεστική, εναέρια μέσα και δυνάμεις ασφαλείας σε αυξημένη ετοιμότητα. Στόχος είναι τα τυχόν επεισόδια να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Αναλυτικά οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
– Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
– Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
– Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
– Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
– Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
– Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
Αν το σπίτι σας βρίσκεται μέσα ή κοντά σε δάσος
– Δημιουργήστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
– Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
– Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
– Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
– Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
– Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
– Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
– Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
– Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
– Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
– Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
– Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
– Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
– Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.
Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
– την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
– την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
– το είδος της βλάστησης που καίγεται.
Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας
– Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
– Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
– Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
– Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
– Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
– Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
– Τοποθετήστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
– Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
– Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
Μόλις περάσει η πυρκαγιά
-Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
– Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.
Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας
– Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
– Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
Αν παραμείνετε στο σπίτι:
– Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
– Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
– Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
– Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
– Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
– Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
– Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
– Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητήστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.