Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι μια από τις πιο διαδεδομένες στρατηγικές για την απώλεια βάρους και την ενίσχυση της μυϊκής μάζας. Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης από μόνη της δεν αρκεί για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στη ζυγαριά.
Πολλοί πέφτουν στην παγίδα να πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη μπορεί να πυροδοτήσει την απώλεια κιλών. Η ποσότητα πρωτεΐνης έχει σημασία, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε. Ακόμα και αν αυξήσουμε την πρωτεΐνη στη διατροφή μας, εάν δεν υπάρχει θερμιδικό έλλειμμα, η απώλεια βάρους δεν θα επιτευχθεί. Η πρωτεΐνη βοηθά, αλλά χρειάζεται να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλάνο ελέγχου των θερμίδων.
Ένα από τα πιο συχνά λάθη είναι η επιλογή λιπαρών πηγών πρωτεΐνης: τα λιπαρά κομμάτια κρέατος ή το πλήρες τυρί μπορεί να περιέχουν πρωτεΐνη, αλλά επίσης είναι τροφές πλούσιες σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά. Οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή άπαχων πηγών πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα, άπαχο κιμά, ψάρι, ασπράδια αυγών, γιαούρτι και cottage cheese με χαμηλά λιπαρά.
Τέλος, πολλοί κάνουν το λάθος να θεωρούν πως τροφές όπως το φυστικοβούτυρο, τα φασόλια, η κινόα ή τα τυριά είναι “υψηλές σε πρωτεΐνη”. Παρόλο που περιέχουν κάποια ποσότητα, στην πραγματικότητα οι περισσότερες θερμίδες τους προέρχονται από λίπος ή υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να βασίζεται κανείς σε αυτές ως κύρια πηγή πρωτεΐνης όταν ο στόχος είναι η απώλεια λίπους.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει μαγικά από μόνη της. Η ισορροπία, η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και η γενικότερη κατανόηση του θερμιδικού ισοζυγίου είναι τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν την επιτυχία σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Πηγή: capital.gr