Ανατρέπονται όσα ξέραμε μέχρι σήμερα ως προς την καλλιέργεια και την παραγωγή της χοντρολιάς καθώς μέσα από το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Κρήτης που υλοποιεί το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σχετικά με τον παραδοσιακό ελαιώνα του δήμου Φαιστού στη Μεσαρά, προκύπτουν αποδείξεις που επιβεβαιώνουν ότι η χονδρολιά αν κλαδευτεί και καλλιεργηθεί σωστά, παράγει και ποσότητα και καλή ποιότητα ελαιολάδου. Και το κυριότερο; Δεν έχει τόσο μεγάλη ανάγκη το νερό, αφού η εξάρτηση της είναι μεγαλύτερη από χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που την καθιστά «όπλο» επιβίωσης του ελαιοπαραγωγού στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής!
Ποιος τα λέει αυτά; Ο γεωπόνος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και εκ των υπευθύνων του προγράμματος για τη ελιά Θρούμπα της Μεσογείου στο δήμο Φαιστού Μιχάλης Παπαηλιάκης, που ήταν καλεσμένος σήμερα στην εκπομπή Έχουμε Θέμα στο Θέμα Κρήτης 103,1 και απάντησε στις ερωτήσεις της Μαρίας Σπυριδάκη και του Χριστόφορου Παπαδάκη.
Έδωσε στη δημοσιότητα μάλιστα και ένα άκρως εντυπωσιακό στοιχείο, λέγοντας πως στις Βούβες των Χανίων, έχει βρεθεί χοντρολιά η ηλικία της οποίας εκτιμάται ότι φτάνει στα 4.000 χρόνια και θεωρείται ως το γηραιότερο δέντρο στον κόσμο!
Μάλιστα, όλα αυτά τα δέντρα που έχουν ηλικίες χιλιάδων χρόνων, δεν έπαψαν ποτέ να μας δίνουν τον καρπό τους. Ο Μιχάλης Παπαηλιάκης τόνισε πως οι χοντρολιές μπορεί να καλλιεργηθούν το ίδιο καλά και αποτελεσματικά όπως και οι ψιλολιές, αρκεί να κλαδευτούν στο σωστό ύψος και να υπάρξει και η ανάλογη καλλιεργητική τους φροντίδα.
Γιατί όμως έχει τεράστια αξία η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημειακών μας ελαιοδέντρων;
Όπως προκύπτει μέσα από το πρόγραμμα τα συμπεράσματα του οποίου θα ανακοινωθούν επίσημα μέσα στον Σεπτέμβριο, πρόκειται για δέντρα που είναι ανθεκτικά στις κλιματικές συνθήκες της Κρήτης, αφού ο κορμός τους έχει μέχρι σήμερα αντιμετωπίσει όλες τις αλλαγές του κλίματος που διαμορφώθηκαν από τη στιγμή που οι πρόγονοι μας, τα φύτεψαν στις περιουσίες τους.