Εάν θέλουμε να γεράσουμε με υγεία, η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσουμε είναι “τώρα”, και ένα από τα βασικά μας όπλα είναι το πιάτο μας.
Μια νέα μεγάλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts των ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι που οι ειδικοί γνώριζαν εδώ και καιρό: η διατροφή στη μέση ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας όταν γεράσουμε.
Συγκεκριμένα, φαίνεται πως όσοι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και “ποιοτικούς” υδατάνθρακες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν σωματικά και πνευματικά υγιείς στην τρίτη ηλικία.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, ανέλυσε δεδομένα από περισσότερες από 47.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη γνωστή μελέτη “Nurses’ Health Study”. Οι ερωτώμενες απαντούσαν ανά τετραετία σε ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, καλύπτοντας μια περίοδο άνω των 30 ετών. Οι ερευνητές εστίασαν ιδιαίτερα στα δεδομένα που συλλέχθηκαν το 1984 και το 1986, όταν οι περισσότερες συμμετέχουσες βρίσκονταν στη μέση ηλικία, για να διαπιστώσουν πώς αυτές οι διατροφικές συνήθειες σχετίζονταν με την υγεία τους δεκαετίες αργότερα.
Η ομάδα όρισε την έννοια της “υγιούς γήρανσης” ως την επιβίωση έως την ηλικία των 70 ετών χωρίς σοβαρές χρόνιες παθήσεις (όπως καρκίνος, διαβήτης, εγκεφαλικό, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα), χωρίς νοητική ή κινητική εξασθένηση και με καλή ψυχική υγεία. Από τις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που εξετάστηκαν, μόνο περίπου 3.700 πληρούσαν όλα αυτά τα κριτήρια. Αυτό εντυπωσίασε τους επιστήμονες, επιβεβαιώνοντας πόσο δύσκολο είναι να φτάσει κανείς σε μεγάλη ηλικία έχοντας καλή υγεία, αλλά και πόσο καθοριστική μπορεί να είναι η διατροφή.
Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερους ποιοτικούς υδατάνθρακες παρουσίασαν 31% περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν υγιείς. Αντίθετα, όσες ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλής ποιότητας υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά, είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να διατηρήσουν την υγεία τους σε βάθος χρόνου.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι οι “καλοί” υδατάνθρακες περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και άμυλα τα οποία διασπώνται πιο αργά στο σώμα και βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού και προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου.
Μάλιστα, άλλες σχετικές έρευνες από το ίδιο Πανεπιστήμιο δείχνουν ότι και η κατανάλωση περισσότερης φυτικής πρωτεΐνης συνδέεται με καλύτερη υγεία στην τρίτη ηλικία. Για παράδειγμα, γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες πρωτεΐνες από φυτικές πηγές είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν υγιείς, σε σύγκριση με εκείνες που έτρωγαν κυρίως ζωικές πρωτεΐνες όπως κρέας, γαλακτοκομικά και ψάρι.
Παρόλο που η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει αιτιώδη σχέση, καθώς βασίστηκε στην παρατήρηση, ενισχύει σημαντικά τη θεωρία ότι η υγιεινή διατροφή από τη μέση ηλικία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής αργότερα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι το γεγονός πως η ανάλυση έγινε σε μια τόσο μεγάλη ομάδα γυναικών και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα της μελέτης.
Πηγή: capital.gr