Πέρσι, περίπου τέτοια εποχή, αρκετοί άνθρωποι στο εξωτερικό ήθελαν να φτιάχνουν στο σπίτι τους κάθε πρωί τον καφέ τους, προσθέτοντας όμως ένα σφηνάκι ελαιόλαδο. Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν η προσθήκη ελαιόλαδου στον καφέ και σύντομα -παρόλο που στην αρχή δημιούργησε διφορούμενες αντιδράσεις στο καταναλωτικό κοινό- έγινε τάση.
Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι δεν πρόκειται για μία πρωτότυπη ιδέα. Η τάση της προσθήκης ελαιολάδου στον καφέ πιστεύεται ότι ξεκίνησε από τη Μέση Ανατολή, όπου είναι γνωστός ως “αλεξίσφαιρος καφές”. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά συνδυάζεται με άλλα συστατικά όπως βούτυρο ή λάδι καρύδας για να δημιουργήσει ένα ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες που μπορεί να τονώσει γρηγορότερα τον οργανισμό, σε σχέση με το αν κατανάλωνε κάποιος μόνο καφέ.
Όπως είναι αναμενόμενο, με την προσθήκη του ελαιολάδου στον καφέ αλλοιώνεται η γεύση του και μάλλον γι’ αυτό η συγκεκριμένη τάση τελικά δεν κράτησε για πολύ. Όμως, φέτος έχει έρθει μία καινούργια τάση που και δεν επεμβαίνει στον καφέ και αφήνει τη γεύση του άθικτη. Στο διαδίκτυο, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σταματήσει να πίνουν καφέ όταν ξυπνάνε το πρωί και τον έχουν αντικαταστήσει με ένα σφηνάκι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Μάλιστα, στο δίλημμα καφές ή ελαιόλαδο, δεν είναι λίγοι αυτοί που διαλέγουν το δεύτερο.
«Δίνει στο σώμα μου ώθηση», ανέφερε μία δημιουργός περιεχομένου στο TikTok μεταξύ άλλων. Άλλοι ισχυρίζονται ότι μια δόση (ή περισσότερο) ελαιόλαδο την ημέρα βελτιώνει την υγεία του εντέρου τους, ενισχύει το μεταβολισμό τους και κάνει το δέρμα τους να λάμπει. Πρόκειται για μία τάση που έχουν υιοθετήσει και αρκετοί διάσημοι και influencers όπως η Kourtney Kardashian και ο Ryan Seacrest, οι οποίοι έχουν μιλήσει στο κοινό τους για τη νέα τους διαφορετική ρουτίνα.
Είναι πραγματικά τόσο ωφέλιμο όσο λένε;
Η διαιτολόγος Abbey Sharp που συχνά αντιδρά στις νέες τάσεις, είναι υπέρ μιας ρουτίνας που περιέχει το ελαιόλαδο. Όπως λέει στο περιοδικό Time όλοι μας χρειαζόμαστε το λίπος, ώστε να μπορεί να το σώμα μας να αποθηκεύει ενέργεια και απορροφά σημαντικές βιταμίνες όπως οι A, D και E. Για παράδειγμα, αν μία σαλάτα δεν περιέχει ελαιόλαδο, δεν θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε, ούτε να απορροφήσουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά της που προέρχονται από τα λαχανικά ή άλλα υλικά.
Παρόλα αυτά, όταν μιλάμε για ελαιόλαδο, πρέπει να είμαστε στην προσεκτικοί κατά την επιλογή του. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να προσλαμβάνουμε μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο είναι η λιγότερο επεξεργασμένη -και η πιο υγιεινή- μορφή ελαιολάδου. «Είναι πλούσιο σε αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που μπορούν τελικά να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων», λέει η Sharp. Μεταξύ αυτών: τα αντιοξειδωτικά ελαιασίνη και ελαιοκανθάλη, τα οποία διαφημίζονται για τις ιδιότητες μείωσης της φλεγμονής
Εκτός από το ελαιόλαδο, πρέπει να καταναλώνουμε και άλλα μονοακόρεστα λίπη για μία σωστά ισορροπημένη διατροφή, όπως είναι οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα φυτικά έλαια.
Τι λένε οι μελέτες για το ελαιόλαδο
Σύμφωνα με μια μελέτη, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερο από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις από εκείνους που σπάνια ή ποτέ δεν καταναλώνουν ελαιόλαδο. Η έρευνα δείχνει ότι βελτιώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης, ενώ ενισχύει και τη γνωστική λειτουργία. Σε μία μεταγενέστερη ανάλυση που συμμετείχαν 13.800 άτομα διαπιστώθηκε ότι η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Όμως με την τακτική κατανάλωση δεν εννοούν απαραίτητα να κατεβάζετε το ένα σφηνάκι με ελαιόλαδο μετά το άλλο. Άλλωστε, σύμφωνα με την διατροφολόγο ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι αυτός ο τρόπος είναι πιο υγιεινός από το να το καταναλώσουμε στην σαλάτα ή να το εντάξουμε ωμό σε κάποιο άλλο γεύμα μας.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν δεδομένα για όταν συνδυάζεται με προϊόντα ντομάτας. Σύμφωνα με το Healthline, αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση των αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού μας από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών.